Skip to main content

Παπουτσής: «Οι αγορές περιμένουν μέτρα και όχι συνθήματα»

Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2010, στο πλαίσιο του 20ού συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Αντιπολιτευτικά πυρά από Παπαθανασίου, δυσπιστία από Μίχαλο
Στη σημασία τήρησης ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και ταχείας προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην ανοικτή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2010, στο πλαίσιο του 20ού ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσήςστην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η χώρα μας θα περιμένει τις άλλες χώρεςτης ΕΕ να την τραβήξουν από την κρίση, καθώς η οικονομία μας είναι ρηχή.Σχολίασε ότι με την πολιτική που ακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία οδημοσιονομικός εκτροχιασμός ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, αλλά «ηπραγματικότητα είναι πιο σκληρή».
Επιπλέον, τόνισε ότι αυτό πουχρειάζεται είναι στιβαρή δημοσιονομική εξυγίανση αλλά με παράλληληενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αναδιανομή πλούτου και τωνφορολογικών βαρών και στήριξη των ομάδων της κοινωνίας που το έχουνανάγκη.

«Οι αγορές δεν περιμένουν συνθήματα επικοινωνιακούχαρακτήρα αλλά συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο κ. Παπουτσής απευθυνόμενοςπρος όλες τις κατευθύνσεις.


Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι το κράτος διατηρεί το ρόλο του ως επιχειρηματία και ως παράδειγμα ανέφερε ότι ματαιώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ σχολίασε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι κατώτερο των περιστάσεων και εκτίμησε ότι θα υπάρξει αναθεώρησή του.

Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι κάθε θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα την στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, αλλά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ανεύθυνη πολιτική και ανέφερε ότι αυτό που διακρίνει είναι πως η κυβέρνηση στις 50 μέρες δράσης της υποτίμησε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαμόρφωση του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος για την έξοδο από την κρίση.

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο και δυσοίωνων εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα αυτού του κλίματος έχουν γίνει ήδη ορατά στην αγορά και θα κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους στο επόμενο διάστημα. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της κινδυνολογίας εξυπηρετεί τα κερδοσκοπικά συμφέροντα ορισμένων, σε βάρος της Ελλάδας. Και θα έχουν απόλυτο δίκιο. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε μειώνει τη σοβαρότητα του δημοσιονομικού μας προβλήματος. Και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για τις δικές μας ευθύνες. Εμείς επιτρέπουμε στους όποιους κερδοσκόπους να διασύρουν την αξιοπιστία της οικονομίας μας». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος στη συζήτηση, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον της χώρας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκτιμά ότι δεν γίνεται, ειδικά σε περίοδο ύφεσης, να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο, αυτό όμως που γίνεται και που επιβάλλεται είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να πείσουμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο και αξιόπιστο σχέδιο το οποίο θα ακολουθήσουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στους επόμενους μήνες.

«Ωστόσο, ένα τέτοιο μήνυμα δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα να βγαίνει. Ούτε από το σχέδιο προϋπολογισμού, ούτε από τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης, που φαίνεται δυστυχώς να έχει παγιδευτεί ανάμεσα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στην πιεστική ανάγκη να λάβει γενναία και - αναπόφευκτα πλέον - δυσάρεστα μέτρα», είπε ο κ. Μίχαλος.