Skip to main content

Έκλεψαν 68 φρεάτια από το πάρκο της ΧΑΝΘ κόστους 2.050 ευρώ

Η υπηρεσία προσωρινά αποκατέστησε τη ζημιά και προχώρησε σε επίχωση των φρεατίων με άμμο - Εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρισε το περιστατικό ο αντιδήμαρχος

Συνολικά 68 καλυμμάτων φρεατίων, συνολικού κόστους 2.050€, έχουν κλαπεί από το πάρκο της ΧΑΝΘ όπως ανακοίνωσε, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς.

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό, καθώς, όπως λέει, για πρώτη φορά διαπράττεται τόσο εκτεταμένη κλοπή, η οποία έχει ως απώτερο κίνητρο εκτός από τη φθορά δημόσιας περιουσίας και το κέρδος από την πώληση των κλοπιμαίων ειδών σε επιχειρήσεις χαλκού και σιδήρου.

«Η υπηρεσία προσωρινά αποκατέστησε τη ζημιά και προχώρησε σε επίχωση των φρεατίων με άμμο, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή ατυχημάτων, ενώ σταδιακά οι ίδιες επιφάνειες πρόκειται να καλυφθούν με ένα στρώμα τσιμέντου» σημείωσε ο αντιδήμαρχος διευκρίζοντας πως θεωρείται άσκοπη η προς στιγμήν επανατοποθέτηση των καλυμμάτων, από τη στιγμή που δεν έχει προβλεφθεί τρόπος φύλαξης και διαρκούς νυχτερινού ελέγχου.

«Η προσπάθεια διατήρησης του δημόσιου χώρου σε όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικό επίπεδο θα είναι άοκνη και συνεχής, τόσο από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και από τη Διοίκηση, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και την ομαλή αστική διαβίωση» σημείωσε ακόμα ο Θανάσης Παππάς.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή του αντιδημάρχου:

Με αφορμή το τελευταίο κρούσμα που έχει σχέση με την κλοπή καλυμμάτων φρεατίων από το Πάρκο της ΧΑΝΘ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού ο Δήμος Θεσσαλονίκης το τελευταίο χρονικό διάστημα υλοποίησε σειρά έργων για τη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές Λαδάδικα, Καπάνη, όπως και στα Πάρκα Δικαστηρίων, ΧΑΝΘ, Πεδίου του Άρεως, Ν. Ελβετίας, Ηγελόχου, Ακταίου και Μυστακίδη. Αντικαταστάθηκαν συνολικά 310 ιστοί και φωτιστικά με το κόστος της δαπάνης αναβάθμισης του φωτισμού των πάρκων σε Led να ανέρχεται στα 285.000€.

Σε πολλά από αυτά τα έργα στο παρελθόν παρατηρήθηκαν βανδαλισμοί και παραβατικές συμπεριφορές κατ’ επανάληψη, μεταξύ των οποίων και αποσυνδέσεις καλωδίων από φωτιστικά, δημιουργώντας συνθήκες επικινδυνότητας για τους πολίτες.

Σε έναν από τους τελευταίους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση, και συγκεκριμένα μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στα φωτιστικά, στους ιστούς και στα δίκτυα, στα δύο Πάρκα, ΧΑΝΘ και Ξαρχάκου, από τον κόμβο του Λ. Πύργου έως τον κόμβο του Δημαρχείου, διαπιστώθηκε ότι εκλάπησαν όλα τα καλύμματα των φρεατίων.

Αναλυτικά, αφαιρέθηκαν συνολικά 68 σχάρες χυτοσιδήρου βαρέως τύπου, διαστάσεων 40χ40, συνολικού κόστους 2.050€, περιστατικό που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό, καθώς για πρώτη φορά διαπράττεται τόσο εκτεταμένη κλοπή, η οποία έχει ως απώτερο κίνητρο εκτός από τη φθορά δημόσιας περιουσίας και το κέρδος από την πώληση των κλοπιμαίων ειδών σε επιχειρήσεις χαλκού και σιδήρου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η υπηρεσία προσωρινά αποκατέστησε τη ζημιά και προχώρησε σε επίχωση των φρεατίων με άμμο, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή ατυχημάτων, ενώ σταδιακά οι ίδιες επιφάνειες πρόκειται να καλυφθούν με ένα στρώμα τσιμέντου, καθώς θεωρείται άσκοπη η προς στιγμήν επανατοποθέτηση χυτοσιδηρών καλυμμάτων, από τη στιγμή που δεν έχει προβλεφθεί τρόπος φύλαξης και διαρκούς νυχτερινού ελέγχου.

Ως δημοτική Αρχή, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την πάταξη παρόμοιων φαινομένων, συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία, για τη λήψη δραστικών μέτρων με στόχο την αποφυγή επανάληψης των φαινομένων κλοπής. Παράλληλα, καταγγείλαμε το γεγονός στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για να ασκήσει τα νόμιμα, ενώ διερευνούμε ήδη και από νομικής πλευράς τις επόμενες ενέργειές μας.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια διατήρησης του δημόσιου χώρου σε όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικό επίπεδο θα είναι άοκνη και συνεχής, τόσο από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και από τη Διοίκηση, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και την ομαλή αστική διαβίωση».