Skip to main content

Παππάς: Καμία πρόταση μομφής για το Μακεδονικό δεν θα τελεσφορήσει

Δεν θα τελεσφορήσει ο μύχιος πόθος των αντιπολιτευομένων να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Το θέμα με τον Π. Καμμένο αποσυμπιέζεται. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και τη δεσμεύει και η συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι πορευόμαστε και δεν χρειάζεται τίποτα περαιτέρω, η κυβέρνηση μένει σταθερή και περιμένουμε και από τους γείτονες να τηρήσουν όσα η συμφωνία προβλέπει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του REAL FM, σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τον υπουργό 'Αμυνας και τις τελευταίες δηλώσεις του.

Καλούμενος να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της "Εφημερίδας των Συντακτών" με τίτλο "Η κυβέρνηση αντέχει τον Πάνο", ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αντέξει πολύ περισσότερα από όσο υπέθεταν πολλοί», για να προσθέσει: «όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα τελεσφορήσει ο μύχιος πόθος των αντιπολιτευομένων να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση, και η κυβέρνηση θα αντέξει την τετραετία». Και κλείνοντας το θέμα, υπογράμμισε: «Τον Μάιο υπάρχουν οι Ευρωεκλογές και οι Αυτοδιοικητικές, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα έχουν δυσάρεστο αποτέλεσμα σε όσους προβλέπουν συνεχώς εκλογές».

Απαντώντας για το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του κυβερνητικού μίγματος. Δεν μπορεί να τελεσφορήσει καμία πρόταση μομφής για το Μακεδονικό και υπάρχει και η πλειοψηφία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας». Ο Ν. Παππάς επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση είναι σταθερή» παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση με τον Π. Καμμένο, ωστόσο πρόσθεσε ότι όσο περνάει ο καιρός «διεκδικούμε να πείσουμε και τον Π. Καμμένο και τους βουλευτές του ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής».

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, και οι συμφωνίες μπορούν να αλλάζουν, δεν είναι στατικές. «Έχουμε μπροστά μας μια πραγματικότητα, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να λένε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να περικόψει τις συντάξεις και ένα ΔΝΤ που ήταν και ο εισηγητής αυτού του μέτρου - το οποίο πριν δύο μέρες αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας. Δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η τελική στάση που θα κρατήσει (σ.σ. το ΔΝΤ), αλλά είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος με ότι αυτό σημαίνει» τόνισε ο Ν. Παππάς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα ήθελε να προχωρήσει στο μέτρο με τις λιγότερες διαφωνίες. «Με θετική την πορεία των δημοσιονομικών και του ΕΦΚΑ, μεγαλύτερη αναστάτωση θα προκληθεί αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί» σχολίασε.

Σχετικά με το Χρηματιστήριο και την αναταραχή με τις τράπεζες, επισήμανε ότι «σε καιρούς που υπάρχουν σοβαρές αναταράξεις, μία χώρα όπως η Ελλάδα, είναι καλό να είναι μέλος μιας νομισματικής Ένωσης με ισχυρό νόμισμα, παρά να προσπαθούμε μόνοι μας να αντιπαρέλθουμε τις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει "παρκαρισμένο" το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της σε θεσμικό επίπεδο και υπάρχει και το λεγόμενο "μαξιλάρι"» συμπλήρωσε. Για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι «επιταχύνεται η επεξεργασία ενός σχεδίου για να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν όχι μόνο στη διαχείρισή τους, αλλά κυρίως να αναταχθούν και να ανακτήσουν τον ρόλο τους ως δανειστές για να βοηθηθεί και η οικονομία».

Για την επίσκεψη Στάινμαϊερ και τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας καλύπτει την κυβέρνηση και ότι με αυτά τα νομικά και ιστορικά κεκτημένα κινείται η Ελλάδα. «Υπάρχουν φωνές λογικής και από την άλλη πλευρά και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να κλείσει αυτή η ιστορική εκκρεμότητα» συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με το πόσο ανοιχτό ή όχι είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, ο κ.Παππάς σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις μονίμως υποεκτιμούν τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση τώρα έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα άσκησης πολιτικής, είμαστε στη φάση που έχουμε τα μικρότερα προβλήματα από ότι στο παρελθόν. Η θετική μακροοικονομική πορεία έριξε την ανεργία και αυτή την πορεία θα επιλέξει ο λαός μας να τη συνεχίσει. Την ανεργία θα τη ρίξουν μαζί οι προοδευτικές δυνάμεις και ο λαός μας» κατέληξε.