Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021
x

ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΕΒΙ-ΜΕΤΑΛ


Οίκος ευγηρίας στο Χάιντεν της βόρειας Γερμανίας οργανώνει εκδρομή για το φημισμένο φεστιβάλ χέβι μέταλ του Βάκεν.

Προορισμός: Βάκεν, 80 χιλιόμετρα από το Αμβούργο, η Μέκκα του χέβι-μέταλ. Υπαίθριο σκηνικό για ένα τριήμερο φεστιβάλ με δεκάδες συγκροτήματα, λασπόλουτρα και αμέτρητες μπύρες. Το πούλμαν γεμίζει και η Ίλζα Σέφερ, μία από τις πιο ενθουσιώδεις στην παρέα, φωνάζει "Βάκεεεεεεν". Οι μεταλλάδες απαντούν με τον γνωστό χαιρετισμό. Τίποτα το ασυνήθιστο σε όλα αυτά. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι οι μεταλλάδες είναι γύρω στα 90.

Πέρσι το καλοκαίρι δύο ηλικιωμένοι το έσκασαν από το γηροκομείο για να ζήσουν την εμπειρία του Βάκεν. Σήμανε συναγερμός, η αστυνομία με δυσκολία κατάφερε να τους εντοπίσει στις τρεις το πρωί, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Φέτος η μετακίνηση γίνεται οργανωμένα. Συνολικά δεκατρείς παππούδες και γιαγιάδες από το Χάιντεν της βόρειας Γερμανίας αφήνουν για λίγες μέρες τον "Οίκο Ευγηρίας στο Πάρκο" για να επισκεφθούν το φεστιβάλ. Μαζί τους θα είναι και μία συνοδός ηλικιωμένων. Sabaton, Saxon, Airbourne, Krokus και πολλοί άλλοι θα εμφανιστούν στη σκηνή του Βάκεν.

Είναι θέμα γενιάς...

Η γενιά του χέβι μέταλ μεγαλώνει και μπαίνει σιγά-σιγά στο γηροκομείο", εξηγεί η συνοδός Σούζαν Κρόος. Για πολλούς δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται. Η αρχή έγινε πριν από έξι χρόνια με τον Ρίντιγκερ Παλ, τον νεότερο της παρέας. Μόλις 59 ετών σήμερα, ο Παλ πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά είναι φανατικός οπαδός των AC/DC και το όνειρό του ήταν να επισκεφθεί το φεστιβάλ, έστω και για μία φορά μόνο. Η Σούζαν Κρος του έκανε το χατίρι κι από τότε οι δυο τους δεν χάνουν ευκαιρία να επιστρέψουν στο Βάκεν, ενώ η παρέα όλο και μεγαλώνει.
"Οκτώ αιώνες έχουν μαζευτεί σε αυτό το πούλμαν", λέει η συνοδός. Η μεγαλύτερη της παρέας είναι 95 ετών. Τα βρίσκουν με τους νεαρούς μεταλλάδες; Η κυρία Σέφερ, που έχει κλείσει τα 92 και πηγαίνει για τρίτη φορά στο Βάκεν, θυμάται ότι την πρώτη χρονιά απευθυνόταν σε όποιον έβρισκε μπροστά της με τον γνωστό μέταλ χαιρετισμό. Κάποια στιγμή πέρασε ένας νεαρός χωρίς να δώσει σημασία και η 92χρονη αντέδρασε: "Του φώναξα: Έλα τώρα, μην είσαι τόσο ξεροκέφαλος. Εκείνος με κοίταξε με τον δέοντα σεβασμό και ανταπέδωσε τον χαιρετισμό..."    

Καταπολεμώντας τα στερεότυπα

Η εκδρομή στο Βάκεν δεν γίνεται μόνο με κριτήριο τις μουσικές προτιμήσεις. "Είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα, να καταλάβουν οι ένοικοι του γηροκομείου ότι οι μεταλλάδες είναι κατά βάση ήρεμοι άνθρωποι", λέει η Σούζαν Κρόος. Κι επίσης: Πολλοί από τους ηλικιωμένους έχουν ακούσει για το φεστιβάλ πριν το επισκεφθούν οι ίδιοι, κάποιοι έχουν παιδιά ή εγγόνια που δουλεύουν εκεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μέταλ μουσική περνάει σε δεύτερη μοίρα. "Εμένα δε μου αρέσει αυτή η μουσική, αλλά γούστα είναι αυτά", λέει ένα από τα "πρωτάκια" του Βάκεν, ο 89χρονος Γκούσταβ Γιάκομπς.

Ρεγκίνα Βερκ (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ