Skip to main content

Κίνημα «Δεν Κληρονομώ» στη Θεσσαλονίκη - Καμπανάκι από Παραδιά

Το κίνημα «Δεν Κληρονομώ», οι αποποιήσεις περιουσιών και ο ΕΝΦΙΑ - Μόνο Τούρκοι και Σκοπιανοί αγοράζουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΕΝΦΙΑ εάν τροποποιηθεί, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα πρέπει να ελαφρυνθούν «αυτοί που τραβάνε το κάρο» των φορολογικών επιβαρύνσεων και όχι οι μικρο-οφειλέτες των 100 - 200 ευρώ, του οποίους και θέλει να απαλλάξει το υπουργείο Οικονομικών γιατί αποτελούν πολιτική πελατεία.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ο οποίος και συμμετείχε στην γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμμένουν στη θέση τους ότι τα βάρη πρέπει να κατανεμηθούν ανάλογα και να πάψει η «κοροϊδία» με την δήθεν φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, τακτική που καταλήγει να ρίχνει όλο το βάρος στο αστικό ακίνητο.

«Εμμένουμε στο ότι πρέπει οι αντικειμενικές τιμές, συνολικά, να προσαρμοσθούν στα επίπεδα των αγοραίων και υποστηρίζουμε την αρχή Ένας Φόρος Ανά Ακίνητο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για αξίες άνω των 200.000», τόνισε ο κ. Παραδιάς προσθέτοντας:

«Ευτυχώς οι δανειστές αντέδρασαν στα σχέδια της κυβέρνησης για τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ κατά την δική της εισήγηση. Θεωρώ ότι τα ακίνητα θα πρέπει να έχουν έναν ενιαίο, flat συντελεστή φορολόγησης, χαμηλό. Από τους φόρους που έχουν κατά περιόδους επιβληθεί στην ακίνητη ιδιωτική περιουσία ο δικαιότερος και αποτελεσματικότερος ήταν ο ΕΤΑΚ και ο συντελεστής του 1 τοις χιλίοις, θα μπορούσε να γίνει 2 ή 3 τοις χιλίοις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, πλέον, αδυνατούν να πληρώνουν. Θεωρώ ότι από την φορολογία της ακίνητης περιουσίας, το κράτος μπορεί χωρίς να εξοντώνει τους ιδιοκτήτες, να εισπράττει περί τα 1,5 δισ. , τα 2,6 δισ που θέλουν να παίρνουν με τον ΕΝΦΙΑ είναι σε βάρος της ιδιοκτησίας και όχι μόνο των ιδιοκτητών».



Ευτυχία ή δυστυχία η ιδιοκτησία

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννα Χρουσαλά - Μπιλίση η οποία είπε ότι στα συμβολαιογραφικά γραφεία, που μοιάζουν με «νεκροταφεία», μπαίνουν μόνο αυτοί που ζητούν τρόπους για να αποποιηθούν τις κληρονομιές τους ή και άλλοι που θέλουν να παραιτηθούν της κυριότητας από ακίνητό τους και να το παραχωρήσουν στο δημόσιο για να γλυτώσουν από τις υποχρεώσεις.

«Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης είχε μεγάλη κινητικότητα. Υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες της διασποράς. Σήμερα, λόγω έλλειψης ζήτησης, βλέπουμε να πωλούνται διαμερίσματα 90 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, για 30.000 ευρώ. Οι μόνοι που αγοράζουν και μάλιστα τα καλύτερα ακίνητα σε Θεσσαλονίκη αλλά και κάποια στη Χαλκιδική, είναι οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι, για να πάρουν την κάρτα διαμονής».

Η κ. Μπιλίση αναφέρθηκε και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πλειστηριασμούς και τις κινητοποιήσεις των αλληλέγγυων, που εμποδίζουν την εφαρμογή του νόμου «κάτω από τα μάτια του εισαγγελέα και των αστυνομικών».

Τον λόγο πήρε στη συνέχει ο πρόεδρος ΕΝΙΑΘ κ. Κώστας Χαϊδούτης που τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει φέρει τον στραγγαλισμό της ιδιοκτησίας, ενώ κατά το 2016 και εξ΄ αιτίας των προβλημάτων που βαρύνουν το ακίνητο, έχει πλέον γίνει κίνημα το «Δεν Κληρονομώ».

Κατά την συνέλευση συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα της τουριστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης, της αυτονόμησης της θέρμανσης στις πολυκατοικίες, των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου.