Skip to main content

Παράδοση από μητέρα σε γιο στο γιαούρτι Αρναίας «Αγγελική Καραγιάννη»

Ο Αντώνης Καραγιάννης συνεχίζει την παράδοση της μητέρας του Αγγελικής, με μυστικά την ποιοτική πρώτη ύλη, την αγάπη και το μεράκι του

Το γιαούρτι του είναι φόρος τιμής στη μητέρα του, που πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες δημιούργησε τη μυστική του συνταγή. Γι’ αυτό άλλωστε και φέρει το όνομά της μέχρι και σήμερα. Το Παραδοσιακό Γιαούρτι Αρναίας «Αγγελική Καραγιάννη» της ομώνυμης επιχείρησης, γνωστό σε όλη τη Χαλκιδική, είναι το μεράκι του Αντώνη Καραγιάννη, ο οποίος δεν κοιμάται το βράδυ αν διαπιστώσει πως η παραγωγή του δεν είναι όπως ακριβώς την έχει οραματιστεί.

Με την ποιοτική πρώτη ύλη ως βάση, την παράδοση ως παρακαταθήκη και την αγάπη ως μυστικό συστατικό, ο Αντώνης Καραγιάννης συνεχίζει το έργο της μητέρας του. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το εργαστήριό του στην Αρναία το έχουν επισκεφθεί δεκάδες ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι που θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της παραγωγής του φημισμένου στην περιοχή παραδοσιακού γιαουρτιού «Αγγελική Καραγιάννη», ενώ συχνά δοκιμάζουν ακόμα και να αρμέξουν τα πρόβατα της οικογένειας, θέλοντας να πάρουν μια γεύση από το πώς ξεκινούν όλα. 

Σήμερα το εργαστήριο της επιχείρησης επεξεργάζεται περίπου μισό τόνο γάλακτος ημερησίως, το 80% των γιαουρτιών της διατίθεται στις λαϊκές αγορές της Χαλκιδικής και σε κάποιες του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ το υπόλοιπο κατευθύνεται στο λιανεμπόριο της περιοχής.



Από τη μητέρα στον γιο

Ο Αντώνης Καραγιάννης κατάγεται από κτηνοτροφική οικογένεια. Η ενασχόλησή του με τα ζώα από μικρή ηλικία τού έδωσε την απαιτούμενη γνώση γύρω από το γάλα, που έγινε στη συνέχεια κλειδί στην παρασκευή του γιαουρτιού. Όταν ήταν παιδί θυμάται τη μητέρα του να φτιάχνει το γιαούρτι και να τον διώχνει μακριά για να μην καεί από το γάλα ή τα κάρβουνα, ήδη όμως από τότε εκείνος είχε καταφέρει να «κλέψει» την συνταγή της, που τη φυλούσε ως επτασφράγιστο μυστικό.

«Την έβλεπα κρυφά να φτιάχνει το γιαούρτι και παρόλο που με έδιωχνε, μάθαινα μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα» λέει ο Αντώνης Καραγιάννης. Η μητέρα του άρχισε να φτιάχνει γιαούρτι ήδη από τη δεκαετία του ’70 και να το δίνει σε γνωστούς και φίλους, αξιοποιώντας ποσότητες από το πρόβειο γάλα της οικογένειας. Λίγο μετά το ’80 με την παρασκευή γιαουρτιού άρχισε να ασχολείται και ο Αντώνης Καραγιάννης.  Στην αρχή οι ποσότητες ήταν μικρές και όταν σταδιακά αυξήθηκαν, δημιούργησε ένα εργαστήριο στην Αρναία, για να καλύψει τις νέες ανάγκες. Με τον καιρό όμως η παραγωγή μεγάλωσε και πριν από περίπου μια δεκαετία δημιουργήθηκε ένα ακόμα μεγαλύτερο εργαστήριο, με σύγχρονα μηχανήματα, αλλά πιστό στην παράδοση, όπως λέει ο Αντώνης Καραγιάννης, το οποίο μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί την παραγωγή.

Το πρώτο γιαούρτι της επιχείρησης ήταν το πρόβειο, με πρώτη ύλη το γάλα από τα ζώα της οικογένειας, ενώ λίγα χρόνια μετά προστέθηκε και το αγελαδινό. «Παρόλο που αυξήθηκε η παραγωγή, προσπαθήσαμε να μην αλλάξουμε τίποτα στην ποιότητα. Φτιάχνουμε το γιαούρτι με αγάπη και μεράκι, όπως ακριβώς το έφτιαχνε η μητέρα μου. Άφησε την κληρονομιά της και μαζί το επτασφράγιστο μυστικό της, τη συνταγή της» λέει στη Voria.gr ο Αντώνης Καραγιάννης. Επί πολλά χρόνια συμμετείχε ο ίδιος, καθημερινά στην παραγωγή, αντιμετωπίζοντας το γιαούρτι σαν παιδί του, σαν έναν ζωντανό οργανισμό με απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες.

Οι μεγάλες ποσότητες άρχισαν να φεύγουν από το 1996, οπότε έγινε και ένα παραγωγικό άλμα για την επιχείρηση του Αντώνη Καραγιάννη, που ξεκίνησε την πορεία της πιο οργανωμένα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. «Ένα από τα καλύτερα κομπλιμέντα που έχω ακούσει για το γιαούρτι μου είναι από έναν 80χρονο, που είπε πως στα 80 του χρόνια δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πιο γευστικό γιαούρτι» λέει ο Αντώνης Καραγιάννης, που ακόμα και σήμερα, όταν πηγαίνει στις λαϊκές και μια πελάτισσά του δεν αγοράσει μια μέρα το γιαούρτι του, προβληματίζεται και σπεύδει να ρωτήσει γιατί, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να βελτιώσει την παραγωγή του.