Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παραδόθηκε η αναβαθμισμένη Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης αναβαθμίστηκε ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, που περιλαμβάνει κλίνες, κομοδίνα, αποσπώμενα έπιπλα για ασθενείς και συνοδούς.

Παραδόθηκε και επίσημα σήμερα η αναβαθμισμένη Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, η οποία ανακαινίστηκε από το σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» με χορηγία των ομίλων ΑΒ Βασιλόπουλος και ΟΤΕ-COSMOTE.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης αναβαθμίστηκε ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, που περιλαμβάνει κλίνες, κομοδίνα, αποσπώμενα έπιπλα για τις ανάγκες των ασθενών και πολυθρόνες, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της μονάδας που εξυπηρετεί χιλιάδες ωφελούμενους ετησίως.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Πάνος Μεταξάς» παρουσία εκπροσώπων της διοίκησης του νοσοκομείου, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης, της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» και των δωρητών.

«Ανακαινίστηκε το τελευταίο κομμάτι της κλινικής, δηλαδή ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, ο οποίος είναι εφάμιλλος της καλύτερης ιδιωτικής κλινικής. Δεν θέλουμε τα παιδάκια που έρχονται στο δημόσιο σύστημα, το οποίο υπηρετούμε με θέρμη, με πείσμα, με αφοσίωση, να αισθάνονται μειονεκτικά έναντι αυτών που χειρουργούνται σε ιδιωτική κλινική. Σκοπός μας ήταν αυτός και τον πετύχαμε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες και χάρη στον θεσμό αυτόν που υπάρχει από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα, των χορηγιών», ανέφερε ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, Γιώργος Τσικόπουλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε στη διάρκεια της πανδημίας η κλινική, η οποία χρειάστηκε να αλλάξει χώρο. «Καταφέραμε από τη στάχτη κι αναγεννηθήκαμε», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μία κλινική -πλέον- πρότυπο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, στην οποία οι εισαγωγές κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 5.000 και λειτουργεί με πληρότητα 80% με 90%.

Ο κ. Τσικόπουλος σημείωσε επίσης ότι πρόκειται για κλινική αναφοράς, η οποία εξυπηρετεί και τρέχοντα, αλλά κυρίως βαριά περιστατικά, διαθέτει Παιδο-ουρολογικό κέντρο που δέχεται τα περισσότερα περιστατικά στην Ελλάδα, ενώ υποστηρίζει δύο νεογνολογικές μονάδες. Πρόσθεσε, πάντως, ότι τόσο στη διάρκεια της πανδημίας, όσο και τώρα παραμένει πρόβλημα για τη λειτουργία της η έλλειψη αναισθησιολόγων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», Γιολάντα Βλάχου, τόνισε πως το σωματείο εδώ και 30 χρόνια προσφέρει αθόρυβα στο κοινωνικό σύνολο, επιτελώντας σημαντικό έργο. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι έκανε δωρεές στην Παιδιατρική και την Καρδιολογική του Ιπποκρατείου, δημιούργησε την πρώτη Τράπεζα Βλαστοκυττάρων στο Παπανικολάου, ενώ ανακαίνισε πλήρως την Παιδιατρική του ΑΧΕΠΑ. Όπως είπε, το σωματείο ξεκίνησε έχοντας ως βασικό σύνθημα «υποστηρίζουμε τη ζωή» και με στόχο να εξασφαλίσει ειδικά στα παιδιά ίσα δικαιώματα στην παιδεία και στην υγεία.

«Η Παιδοχειρουργική κλινική, όπως και άλλες κλινικές του νοσοκομείου, είναι ένα κόσμημα για το Ιπποκράτειο, αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Δεχόμαστε ιδιαίτερα περιστατικά από όλη την Ελλάδα, πολύ δύσκολα περιστατικά τα οποία διαχειρίζεται το προσωπικό με πολύ άρτια εκπαίδευση. Είμαστε εδώ για να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες για τους μικρούς ασθενείς», δήλωσε ο διοικητής του Ιπποκράτειου, Νίκος Αντωνάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους δωρητές, σημειώνοντας ότι «κανείς μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα».

Τις ευχαριστίες τους στους δωρητές εξέφρασαν η αναπληρώτρια διοικήτρια 4ης ΥΠΕ, Έφη Βασιλειάδου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, Πάρις Μπίλλιας και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος.

Εκ μέρους του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος η κ. Αλεξία Μαχαιρά, ανέφερε ότι στόχος της δωρεάς ήταν να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των παιδιών, αλλά και του προσωπικού. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος ομίλου ΟΤΕ – COSMOTE, Νικηφόρος Πλόσκας, αναφέρθηκε στην αξία της αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι η εταιρεία υλοποιεί ανάλογα προγράμματα εδώ και 20 χρόνια.