Skip to main content

Παραδόθηκε ο «Θαλασσινός Ορίζοντας» στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Το γλυπτό του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Γιώργου Τσάρα αποτελεί δωρεά του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη προς τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Έναν νέο «Ορίζοντα» απέκτησε πλέον η Νέα Παραλία, στη Θεσσαλονίκη, που δεσπόζει μέσα στη ρηχή πισίνα στον Κήπο των Γλυπτών, δίπλα από τους «Τρεις Κύκλους» του Ζογγολόπουλου.

Πρόκειται για το νέο γλυπτό έργο τέχνης του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Γιώργου Τσάρα το οποίο αποτελεί δωρεά του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη προς τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το έργο, το οποίο είχε τοποθετηθεί σταδιακά το προηγούμενο διάστημα, παραδόθηκε επίσημα παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του καλλιτέχνη Γιώργου Τσάρα και του δωρητή, επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη.

«Σε αυτό το τόσο όμορφο κομμάτι της πόλης μας προσθέτουμε άλλη μια ψηφίδα ομορφιάς, ένα ακόμα υπαίθριο γλυπτό που είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ακόμα ένα τοπόσημο», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Αναφερόμενος στον κ. Τσάρα έκανε λόγο για έναν καλλιτέχνη που έδωσε ιδιαίτερη ταυτότητα στην πόλη μας, ενώ ευχαρίστησε τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη για τη νέα προσφορά του.

Ο δωρητής και επιχειρηματίας στον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης εξέφρασε την χαρά του που στο δημόσιο χώρο προστίθεται άλλο ένα έργο τέχνης. Κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για έναν καλύτερο δημόσιο χώρο χωρίς να τα περιμένουν όλα από τις Δημοτικές Αρχές.

Ο καλλιτέχνης περιέγραψε το έργο τέχνης και σημείωσε πως θέλει να προκαλέσει αισθητικά, να αρέσει και να φέρει σκέψεις και στοχασμό.

Το έργο του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που ονομάζεται « Θαλασσινός Ορίζοντας» αποτελείται από δύο κεκλιμένα τετράγωνα από ανοξείδωτο χάλυβα σε ασύμμετρη μεταξύ τους τοποθέτηση τα οποία θα διαπερνά ο «Ορίζοντας» που θα αποτελείται από 7 φύλλα χαλκού.

Το νέο γλυπτό είναι μήκους 17 μέτρων, πλάτους 3 μέτρων και με ύψος του θα φτάνει περίπου τα 4 μέτρα μαζί με τη βάση.

Ποιος είναι ο Γιώργος Τσάρας

Ο Γιώργος Τσάρας, γλύπτης και καθηγητής Γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία σε Διαγωνισμούς Γλυπτικής, ενώ πάνω από 60 έργα του βρίσκονται σε αστικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει αποσπάσει διεθνή αναγνώριση για την εικαστική του διαδρομή και διετέλεσε πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη την περίοδο 2005-2008.
Στη Θεσσαλονίκη, έργα του υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στο ΑΠΘ, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο φουαγιές του Τελλόγλειου Ιδρύματος, ενώ έχει φιλοτεχνήσει και πέντε επιτάφια γλυπτά στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη.