Skip to main content

Παραγωγοί λαϊκών για κουπόνια: Φτωχή και αργοπορημένη η κίνηση της ΠΚΜ

Το ποσό που εγκρίθηκε για τα κουπόνια ανέρχεται στις 200.000 ευρώ - Αιχμές από τις Ομοσπονδίες, που ζητούν διάθεση μεγαλύτερου ποσού

Ψίχουλα χαρακτηρίζουν η Ομοσπονδία Σωματείων Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης και η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κ. και Δυτ. Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης τα χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για κουπόνια στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Το ποσό που εγκρίθηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Κ. Γιουτίκα, ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.

«Η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή πλευρά, ωστόσο δυστυχώς είναι αργοπορημένη και "φτωχή"», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. «Πριν την ανάληψη των καθηκόντων της αρμόδιας αντιπεριφέρειας από τον κ. Γιουτίκα, είχε γίνει μια σχετική προεργασία με τον προκάτοχο του  κ. Θεοφάνη Παππά. Ωστόσο η αλλαγή των αντιπεριφερειαρχών, δεν άφησε να ολοκληρωθεί η συνεργασία για το οικονομικό έτος 2016. Ενώ θα περίμενε κανείς να αποτελεί προτεραιότητα η οικονομική ανακούφιση συνανθρώπων μας, που το έχουν απόλυτη ανάγκη, χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος για να υλοποιηθεί. Απλά να σημειώσουμε, πως στην περιφέρεια Αττικής, το αντίστοιχο πρόγραμμα ήδη ολοκληρώνει το δεύτερο κύκλο του. Ουσιαστικά δηλαδή χάθηκε το 2016, αφού βάσει της νομοθεσίας, προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό επί των εσόδων για κάθε έτος», επισημαίνεται.  

Κατά τις Ομοσπονδίες, το ποσό που θα διατεθεί προκαλεί εντύπωση. «Όταν πριν από 3.5 χρόνια, ο τότε οργανισμός λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης, μεταφερόταν στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας στο ταμείο του ήταν περισσότερα από 5.000.000 Ευρώ. Από τότε και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να μπαίνουν στο ίδιο ταμείο χρήματα και εκτίμηση μας είναι πως πλέον υπάρχουν περισσότερα από 8.000.000 Ευρώ. Και όμως από αυτά θα διατεθούν για τη φετινή χρόνια μόλις 200.000. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για "ψίχουλα", αφού οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα αυτό θα είναι και το οριστικό κονδύλι που θα διατεθεί για το 2017», τονίζουν.  

Σημειώνουν, δε, «για να μην υπάρχουν παρερμηνείες», πως τα χρήματα αυτά, προέρχονται από το ημερήσιο τέλος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές. Έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα στον οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων, η διάθεση τους στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, μέσω κουπονιών για την αγορά αγαθών από τις λαϊκές αγορές. «Ουσιαστικά δηλαδή οι περιφέρειες έχουν ρόλο διαχειριστή. Δεν είναι δικά τους λεφτά, των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές είναι», σχολιάζουν.

Ως εκ τούτου, καλούν την ΠΚΜ «να διορθώσει την απόφαση της αυτή». «Να εγκρίνει δηλαδή τη διάθεση μεγαλύτερου ποσού, γιατί οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, δε μπορούν να περιμένουν. Κάτι, που θα γνώριζαν, αν επισκέπτονταν συχνότερα τις λαϊκές αγορές και όχι μόνο κατά την διάρκεια των προεκλογικών περιόδων…», καταλήγουν.