Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ομόφωνο «ναι» από τους φορείς στο logistics center για τους Σαουδάραβες

Τι θα προσφέρει το logistics hub που θα απευθύνεται σε Σαουδάραβες επιχειρηματίες - Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνάντηση των παραγωγικών φορέων.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ θα συζητηθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, που αφορά στη δημιουργία σύγχρονων logistics στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εξυπηρετούν Σαουδάραβες επιχειρηματίες προκειμένου η πόλη να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή στη σημερινή συνάντηση των παραγωγικών φορέων της πόλης που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης. Η πρόταση θα κατατεθεί στη συνάντηση των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, την 1η Σεπτεμβρίου με αφορμή την 86η ΔΕΘ.

Η πρόταση θα εξειδικευτεί κατόπιν της κατάθεσης της στον πρωθυπουργό, ωστόσο ως ενδεδειγμένος χώρος για τη δημιουργία των logistics θεωρείται η δυτική πλευρά της πόλης.

Σημειώνεται πως η ιδέα για τη δημιουργία logistics hub στη Θεσσαλονίκη κατατέθηκε στις αρχές του μήνα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση. Η πρόταση που φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης , έγινε μετά και την πρόσφατη συνάντηση του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις συναντήσεις επιχειρηματιών.

Αναφερόμενος ο κ. Διαμαντίδης, στο logistics  hub κατά την εισήγηση του στη συνάντηση των παραγωγικών φορέων τόνισε πως πρόκειται για «μία επένδυση της τάξης των 260 εκατομμυρίων, που θα προσφέρει απασχόληση σε 3.500 άτομα και θα εξασφαλίσει υψηλές αποδόσεις , ως 10%, σε όποιον επενδύσει».

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο γενικός γραμματεας του ΕΕΘ, Κλεόβουλος Θεοτόκης, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Τσακούμης, ο πρόεδρος του ΟΕΕ/Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης και ο πρόεδρος του Ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες Δημήτρης Σαμαράς ως τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΒΕ. Στη συνάντηση διαδικτυακά συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Συμβούλιο Εξωστρέφειας

Στο Συμβούλιο Εξωστρέφειας, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των περιφερειών και του επιχειρηματικού κόσμου ενώ απο τη Θεσσαλονίκη θα συμμετέχει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης και ο προεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.