Skip to main content

Παραγωγοί-«μαϊμού» στο Κιλκίς

Παραγωγοί οπωρολαχανικών πουλούν προϊόντα... που δεν παράγουν! Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι νόμιμοι πλανόδιοι έμποροι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

 

Πλανόδιοι πωλητές οπωρολαχανικών κατακλύζουν τους δρόμους του Κιλκίς και πουλούν τα προϊόντα τους χωρίς να κόβουν αποδείξεις και χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα, δημιουργώντας ουσιαστικά αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει ως αποτέλεσμα οι ντόπιοι νόμιμοι έμποροι να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας.

Τα παραπάνω καταγγέλλει στη Voria.gr πλανόδιος έμπορος της περιοχής, ο οποίος επιθύμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με την καταγγελία, πολλοί πλανόδιοι παραγωγοί από γύρω πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νάουσα, Χαλκιδική και διάφορα χωριά) πουλούν τα προϊόντα τους χωρίς να κόβουν αποδείξεις και άρα σε χαμηλότερες τιμές από τους ντόπιους εμπόρους.

Όπως αναφέρει διάταξη του ψηφισθέντος νόμου για τις λαϊκές αγορές, οι πλανόδιοι παραγωγοί εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων, σε αντίθεση με τους πλανόδιους εμπόρους οι οποίοι υποχρεούνται να τηρούν τιμολόγια. Το πρόβλημα, ωστόσο, που παρατηρείται στο Κιλκίς είναι ότι οι εν λόγω παραγωγοί πωλούν προϊόντα που είναι εκτός εποχής και έχει τελειώσει η παραγωγή τους. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζουν νωπά προϊόντα από ψυγεία και όχι από την κεντρική λαχαναγορά και τα πωλούν σαν φρέσκα, δηλαδή λειτουργούν σαν έμποροι και όχι παραγωγοί και είναι επομένως υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις και να τηρούν τιμολόγια για τις αγορές τους.

«Εμείς πληρώνουμε το ΤΕΒΕ, κόβουμε αποδείξεις, διατηρούμε βιβλιάρια υγειονομικού ελέγχου και αυτοί πηγαίνουν όπου θέλουν και πουλάνε ότι θέλουν», υπογραμμίζει ο έμπορος, αναφέροντας πως το τελευταίο διάστημα οι εν λόγω «παραγωγοί» πουλούν πατάτες, λάχανα, λεμόνια κ.α. Προϊόντα των οποίων η παραγωγή έχει ολοκληρωθεί και μπορούν να βρεθούν μόνο σε ψυγεία και ορισμένα θερμοκήπια.

Η ζημιά που έχει προκληθεί από τις παραπάνω τακτικές στους ντόπιους εμπόρους είναι τεράστια, καθώς βλέπουν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν τα προϊόντα τους και να προτιμούν τους παραγωγούς, οι οποίοι – καθώς δεν κόβουν τιμολόγια και δεν έχουν ταμειακές μηχανές – προσφέρουν χαμηλότερες τιμές. «Πως είναι δυνατόν εγώ να αγοράζω το πράσο από την κεντρική λαχαναγορά 1 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ και αυτός να το πουλάει 80 λεπτά;», διερωτάται ο καταγγέλλων, υπογραμμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα υπέστη ζημιά πάνω από 500 ευρώ, καθώς δεν μπόρεσε να πουλήσει τα προϊόντα που είχε αγοράσει.

Ένα ακόμη φαινόμενο που καταγράφεται στο νομό είναι ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών-εμπόρων, οι οποίοι τριγυρνούν τις βραδινές ώρες τα χωριά με Ι.Χ. και πωλούν τα προϊόντα τους στα καφενεία σε εξευτελιστικές τιμές. «Όλοι οι έμποροι του νομού αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα και είμαστε αγανακτισμένοι. Είναι άδικο εμείς να είμαστε σωστοί, να τηρούμε το νόμο, πληρώνοντας ό,τι οφείλουμε και αυτοί να μην ελέγχονται και να κάνουν ότι θέλει», υπογραμμίζει ο έμπορος.