Skip to main content

Παραιτήθηκε ο Χασδάι Καπόν για την υπόθεση της Proton Bank

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κατέθεσε επιστολή παραίτησης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή. Αναστάτωση στο δημαρχείο, μύλος η Πρωτοβουλία, ψάχνει αντικαταστάτη ο Μπουτάρης.

του Τάσου Τασιούλα

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, για την υπόθεση που εμπλέκεται σχετικά με δάνειο που έλαβε από την Protonbank.

Ο κ. Καπόν κατέθεσε λιτή επιστολή παραίτησης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για λόγους ηθικής τάξης, δεδομένου ότι η υπόθεση πέρασε στο στάδιο της προανάκρισης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Δημάρχου, ο κ.Μπουτάρης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ.Καπόν.

Στο δημαρχιακό μέγαρο επικρατεί από το πρωί πανικός, καθώς ο κ. Καπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε για την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του αντιδημάρχου τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε στο γραφείο του.

Ακολούθως ενημερώθηκε και ο κ. Μπουτάρης και ετοιμάζεται να ορίσει τον αντικαταστάτη του την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος είχε διατάξει στα τέλη Οκτωβρίου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το δάνειο 13,2 εκατ. ευρώ του αντιδημάρχου Οικονομικών Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν από την Proton Bank και στη συνέχεια η τράπεζα είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του. Μία μέρα μετά, ο δήμαρχος είχε εκφράσει την αμέριστη στήριξή του στο πρόσωπο του αντιδημάρχου.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε δυο άτομα για ηθική αυτουργία και απιστία για “θαλασσοδάνεια” της τάξης των 38 εκ. ευρώ από την αμαρτωλή ιστορία της ΩΜΕΓΑ Bank και της Proton Bank.

Στη δημοτική παράταξη της “Πρωτοβουλίας” περίμεναν ότι η εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί στα τέλη του προηγούμενου Οκτωβρίου και περιλάμβανε μέσα και τον κ. Καπόν πιθανώς να έφτανε μέχρις και του σημείου της προανάκρισης ή της ποινικής δίωξης, όμως όχι τόσο νωρίς...

Πλέον, η υπόθεση αγγίζει την ηγετική ομάδα της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς ο κ. Καπόν ήταν ο “έμπιστος” του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, για όλα τα οικονομικά ζητήματα του δήμου, ενώ ως “επικεφαλής” της ομάδας των λεγόμενων “τεχνοκρατών – εκσυγχρονιστών” της “Πρωτοβουλίας”, θεωρείται ότι είχε πάρει “κεφάλι” στα ενδοπαραταξιακά, καθώς από τους “ιδρυτικούς” σε θέση κλειδί παραμένει μόνον ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από αντιδήμαρχος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, γεγονός που είχε δημιουργήσει σημαντικά εσωτερικά -και όχι μόνο- προβλήματα στην “Πρωτοβουλία”. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη χτεσινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας υπό τον κ. Μπουτάρη, ο δήμαρχος βρέθηκε να δίνει εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη παραίτηση – αποπομπή στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του...