Skip to main content

Τι αγάπησαν στη Θεσσαλονίκη οι Κινέζοι της ΔΕΘ (φωτο)

Στελέχη κινεζικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ΔΕΘ μοιράζονται τις πρώτες τους εντυπώσεις από τη Θεσσαλονίκη και την εμπορική κίνηση της Έκθεσης.

Εντυπωσιασμένοι από τη μέχρι τώρα παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη δηλώνουν αρκετοί Κινέζοι επιχειρηματίες που έχουν έρθει στην πόλη μας για την 82η ΔΕΘ.

Η Daisy, από την εταιρεία Shanghai Slamtec, μιλάει ήδη με τα καλύτερα λόγια για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. «Είναι υπέροχη πόλη και οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί και φιλικοί» δήλωσε στη Voria.gr. Η ίδια έχει δει έως τώρα τον Λευκό Πύργο, έχει περπατήσει στην παραλιακή και έχει επισκεφθεί κάποια από τα μουσεία.

«Μας αρέσει πολύ εδώ» λέει ενώ σχολιάζει ακόμα και τις διαφορές που έχει εντοπίσει μεταξύ του ελληνικού και κινεζικού τρόπου ζωής. «Η αρχιτεκτονική είναι διαφορετική όπως διαφορετικός είναι και ο τρόπος ζωής. Στην Κίνα δουλεύουμε από τις 08.00 έως τις 18.00. Εδώ οι άνθρωποι δουλεύουν λιγότερο και έτσι έχουν περισσότερο χρόνο να ευχαριστηθούν τη ζωή».

Η εταιρεία στην οποία εργάζεται η Daisy εμπορεύεται ρομπότ τα οποία παρέχουν υπηρεσίες. Το ρομποτάκι που τρέχει πάνω κάτω στο stand της εταιρείας μοιράζει ποτά και ονομάζεται «τουρίστας».

Η εταιρεία έχει έρθει στη ΔΕΘ προς αναζήτηση πελατών καθώς, όπως επισήμανε η Daisy, η χώρα είναι πολύ τουριστική και έτσι ο «τουρίστας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Όπως λέει η ίδια, έχει κάνει ήδη αρχικές συζητήσεις με κάποιους επιχειρηματίες που έδειξαν ενδιαφέρον στο να επιστρατεύσουν τον «τουρίστα».

Ο Peiwen Zhang πρόλαβε μέχρι τώρα όχι μόνο να δει την πόλη αλλά να πάει και στην παραλία. «Πήγαμε στην παραλία για μισή ημέρα. Ο καιρός ήταν υπέροχος και η ατμόσφαιρα πολύ ήρεμη και χαλαρωτική» τόνισε, χαμογελώντας.

Αυτή είναι πρώτη επίσκεψη του στην Ελλάδα και ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την Άνω Πόλη. Εντύπωση όμως προκάλεσε στον Κινέζο επιχειρηματία και το ενδιαφέρον που έδειξαν Έλληνες συνάδερφοί του για το προϊόν της εταιρείας του, Guizhou Hongcheng Techology co.

Ο κ. Zhang αναφερόταν στα μικρά ηλιακά πάνελ τα οποία εμπορεύεται, τα οποία φορτίζουν τις λάμπες με τις οποίες είναι συνδεδεμένα μέσω ηλιακής ενέργειας που συλλέγουν. «Δεν περιμέναμε να κλείσουμε συμφωνίες σε μια έκθεση που είναι ανοιχτή στο κοινό και δεν είναι μόνο για b2b συναντήσεις, και όμως έχουμε ήδη προπαραγγελίες».

H Jin από την άλλη δεν ήρθε για να μπει στην ελληνική αγορά αλλά για να εμβαθύνει τη σχέση της εταιρείας της, Anhui Centex, η οποία εμπορεύεται κινεζικά παραδοσιακά προϊόντα, με την αγορά της χώρας μας.

Η εταιρεία στην οποία εργάζεται η Jin έχει ήδη συνεργασίες με διάφορα μέρη της Ελλάδας, ανάμεσα τους και η Θεσσαλονίκη. Η ίδια βρίσκεται πρώτη φορά ωστόσο στην πόλη και αυτό που ξεχώρισε από τις πρώτες της βόλτες είναι η θέα της θάλασσας από την παραλία αλλά και το φαγητό. «Αγαπάω πολύ το ελληνικό φαγητό, δοκίμασα ήδη πίτα σουβλάκι» σχολίασε.

Πολλοί από τους εκθέτες ήδη εκφράζουν την ανυπομονησία τους να εκμεταλλευτούν όσο καλύτερα μπορούν τα ελεύθερα πρωινά τους (σσ η έκθεση λειτουργεί απογευματινές ώρες) για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη και την κουλτούρα της.

Καθώς η ΔΕΘ έχει προσπαθήσει να προβάλει έντονα και το στοιχείο της διαπολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών στη φετινή διοργάνωση, φαίνεται πως η 82η Διεθνής Έκθεση θα αποτελέσει πέρα από χώρο εμπορικών συμφωνιών και μια ευκαιρία οι κάτοικοι των δύο χωρών να γνωριστούν καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά.