Skip to main content

Παραλειπόμενα-παρασκήνια από τη συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη

Η ικανοποίηση της Φώφης Γεννηματά, η απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και ο σταρ Παπανδρέου, στη συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Σαλονικιός

Είχα καιρό να δω τόσο κόσμο σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ) στη Θεσσαλονίκη. Η μαζική προσέλευση στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση της Φώφης Γεννηματά στο Grand Hotel αιφνιδίασε και τους ίδιους τους διοργανωτές. Άλλωστε, δεν είχαν περάσει παρά μόλις τρεις μήνες από ανάλογη συγκέντρωση στον ίδιο χώρο, με ομιλήτρια και τότε τη Φώφη, μόνο που ο κόσμος χθες ήταν σχεδόν τριπλάσιος.

Εκτός από τη μαζικότητα έβλεπες πρόσωπα τα οποία είχαν να εμφανιστούν σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ εδώ και περίπου μια δεκαετία. Βεβαίως ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσήλθαν ήταν κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά αυτό ουδόλως δείχνει να απασχολεί τη Χαριλάου Τρικούπη η οποία, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δείχνει να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ποσότητα.

Τι ήταν εκείνο που προσέλκυσε τόσο κόσμο; Ασφαλώς όχι η Φώφη την οποία, όπως προανέφερα, την είχαν ακούσει και πριν από περίπου τρεις μήνες, στον ίδιο χώρο. Οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι ο λόγος που σήκωσε τους πασόκους από τον καναπέ είναι η «Γέφυρα», δηλαδή ο επιχειρούμενος διεμβολισμός του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν το κύριο θέμα σχολιασμού σχεδόν σε όλα τα πηγαδάκια. Το είπε, άλλωστε και η Φώφη στην ομιλία της: «Για κάθε έναν που εξαγοράζεται, χίλιοι επιστρέφουν στο ΚΙΝΑΛ».

Πάντως, παρά τη μαζικότητά της, στη χθεσινή συγκέντρωση δεν ήταν το «όλον ΠΑΣΟΚ». Η απουσία που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου που ήταν και ο πρώτος ο οποίος εισήγαγε τον όρο «όλον ΠΑΣΟΚ». Βεβαίως ο Μπένι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό να δικαιολογήσει την απουσία του στα μάτια των πρώην ψηφοφόρων του.

Μάλιστα, ο Βενιζέλος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και όπως πληροφορήθηκα μίλησε τηλεφωνικά με τη Φώφη και της εξήγησε ότι η πτήση του προς Αθήνα ήταν για τις 9 και τη ρώτησε εάν προλαβαίνει να περάσει έστω για λίγο από τη συγκέντρωση. Ερώτηση: πτήση προς Αθήνα δεν είχε αργότερα ή έστω το πρωί της Τρίτης;

Εκτός, όμως, από αυτήν την ηχηρή απουσία, υπήρξε και μια παρουσία η οποία προσέλκυσε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον αρκετών. Αναφέρομαι στον Νίκο Παπανδρέου, τον μικρό γιο του Ανδρέα, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού και υποψήφιο πλέον ευρωβουλευτή. Ο Νίκος εμφανίστηκε ιδιαιτέρως σεμνός έως αμήχανος θα έλεγα. Κάθισε μεν στην πρώτη σειρά, αλλά στο δεξιό άκρο της, παρέα με την Μαρία Παυλίδου, από την Καλαμαριά, την αγαπημένη φίλη της οικογένειας Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, ήταν πολλοί εκείνοι οι οποίοι έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Από τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν στα πράσινα πηγαδάκια, πλην της «Γέφυρας», ήταν η μάχη για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε ήταν και ο Σπύρος Βούγιας εκεί, ο οποίος απηύθυνε και έναν σύντομο χαιρετισμό. Πολλοί ρωτούσαν να μάθουν τι δείχνουν οι διάφορες δημοσκοπήσεις και εάν ο Σπύρος έχει πιθανότητα να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ανάλογο ενδιαφέρον για τη μάχη της περιφέρειας δεν διέκρινα, ίσως γιατί εκεί οι προσδοκίες δεν είναι και τόσο μεγάλες.

Μετά τη συγκέντρωση η Φώφη δείπνησε με φίλους, γεννηματικούς από τη Θεσσαλονίκη, με προεξάρχοντα βεβαίως τον πρώην περιφερειάρχη Άρη Παπαδόπουλο. Αντιθέτως, τα νεαρότερα στελέχη, όπως ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης προτίμησαν τα μπαράκια.