Skip to main content

Παραλήρημα Τσαβούσογλου για Σουηδή ΥΠΕΞ: Με ενοχλεί η φεμινιστική πολιτική της

Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε να πει ο τούρκος συνάδελφός μας», σημείωσε διπλωμάτης που βρέθηκε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για ξέσπασμα του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην άτυπη Σύνοδο υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, το περασμένο Σαββατοκύριακο (14 – 15 / 05) στο Βερολίνο. Τα «πυρά» Τσαβούσογλου εξαπολύθηκαν κυρίως εναντίον της σουηδής ομολόγου του, Αν Λίντε, την οποία και εγκάλεσε για τη «φεμινιστική πολιτική» της.

Μία μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σόκαρε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ με την άρνησή του να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη, στη Συμμαχία, Σουηδίας και Φινλανδίας. Όπως δήλωσαν διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, ο τούρκος ΥΠΕΞ, σε μία «ενοχλητική» στιγμή κρίσης, παραβίασε το πρωτόκολλο επιτιθέμενος στην υπουργό.

«Με το δραματικό του παραλήρημα κατέστρεψε μία ιστορική στιγμή»

«Ήταν μία ιστορική στιγμή για εμάς, και όμως ο Τσαβούσογλου σε ένα δραματικό παραλήρημα την κατέστρεψε, λέγοντας ότι τον ενοχλεί η “φεμινιστική πολιτική” της Λίντε», ανέφεραν στο πρακτορείο. «Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε να πει ο τούρκος συνάδελφός μας», σημείωσε διπλωμάτης που βρέθηκε εκεί, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος. «Ήταν ενοχλητικό», κατέληξε.

 Διπλωματική πηγή της Τουρκίας, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου περιέγραψε ποια είναι η στάση της χώρας του δείχνοντας σεβασμό, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό της Λίντε ότι έδειξε την αντίθεσή του στη φεμινιστική εξωτερική πολιτική της Σουηδίας. «Τα σχόλιά της δε βοηθούν την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, ενώ οι δηλώσεις που προέρχονται από τη Φινλανδία είναι προσεκτικά προσεκτικές», δήλωσε η πηγή