Skip to main content

Παραλλαγή Όμικρον: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για νέα μέτρα - Τι θα ανακοινωθεί

Η επιτροπή μελετά διεξοδικά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την παραλλαγή Όμικρον - Ποια μέτρα φαίνεται ότι ήδη έχουν κλειδώσει

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, ενώ αναμένεται η σχετική επικύρωση τους από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ήδη η επιτροπή μελετά διεξοδικά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού που απειλεί πια ολόκληρο τον πλανήτη.

Προς ώρας δεν είναι απολύτως σαφές εάν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις. Γι αυτό και η κυβέρνηση επιμένει στον εμβολιασμό τόσο στον αρχικό για όλους, όσο και στην τρίτη δόση.

Τρίτη δόση μέχρι 13 Δεκεμβρίου για τους άνω των 60

Στο μεταξύ δύο εβδομάδες προθεσμία για την τρίτη δόση έχουν όσοι είναι άνω των 60 ετών διαφορετικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, από 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου υποχρεωτικά ουσιαστικά, καθώς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Γεγονός που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται σήμερα για τους ανεμβολίαστους, θα ισχύουν και για εκείνους.

Τα νέα μέτρα

Εκτός από την προετοιμασία του ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να αντέξει στην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των νέων κρουσμάτων που χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ουσιαστικά στα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το ethnos.gr τα κυβερνητικά στελέχη καταλήγουν σιγά σιγά σε αυτά, καθώς θεωρείται ότι μπορούν να εφαρμοσθούν από τους πολίτες χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις οι αρνήσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα φαίνεται ότι ήδη έχουν κλειδώσει τα παρακάτω μέτρα:

Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Μέχρι σήμερα οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε στην αρχική φάση της πανδημίας όπου οι μάσκες χρησιμοποιούνται παντού. Οι συστάσεις σήμερα αναφέρουν ότι οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός, αλλά φαίνεται ότι ελάχιστοι το τηρούν.

Περαιτέρω αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Σε δεύτερη φάση (μετά την εφαρμογή των πρώτων μέτρων) η κυβέρνηση μελετά να θέσει περιορισμούς στο ωράριο της εστίασης.

Κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Βέλγιο. Το σενάριο για την εστίαση είναι να επιβάλλεται τέλος του ωραρίου στις 11 το βράδυ ώστε να αποφεύγεται τις νυχτερινές ώρες ο συνωστισμός. Κάτι που όμως επιχειρεί προς ώρας να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξουν από τους επιχειρηματίες. Ωστόσο θα κριθεί από τις επόμενες δύο εβδομάδες εάν υπάρξει δραματική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά κι αν εντοπισθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.  

Το τρίτο μέτρο αφορά στα rapid test των ανεμβολίαστων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» να πραγματοποιούν 3 την εβδομάδα από 2 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση αναμένεται να καλύψει το κόστος του τρίτου rapid test.

Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα μας τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι φόβοι των ειδικών αλλά και των κυβερνητικών παραγόντων εστιάζονται στο γεγονός ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά μπορεί να αυξήσει δραματικά τα κρούσματα.