Skip to main content

Παραλλαγή Όμικρον: Σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης στη Νότια Αφρική

Τα στατιστικά που έρχονται από τη Νότια Αφρική γεννούν ελπίδες για ταχεία ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους και σε άλλες χώρες

Η Covid-19 που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να ξεθυμαίνει γρήγορα στον πληθυσμό παρά τη γρήγορη μετάδοσή της, όπως δείχνουν τα νεότερα και λίαν ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική. Έτσι την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα σημείωσαν πτώση 22% από την προηγούμενη.

Ύστερα από μόλις έναν μήνα έξαρσης σε αριθμό κρουσμάτων στη χώρα που έχει χαμηλό αριθμό εμβολιασμών αλλά υψηλό ποσοστό νόσησης, η Νότια Αφρική ήδη βλέπει καθαρά τον ρυθμό εκδήλωσης νέων κρουσμάτων να καταλαγιάζει και τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σχετικά σταθερός.

Τα στατιστικά γεννούν ελπίδες για ταχεία ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους και σε άλλες χώρες.

Στα τέλη Νοεμβρίου η μετάλλαξη που πρωτοεντοπίστηκε στην Μποτσουάνα μεταδόθηκε με τρομερή ταχύτητα στη μεγαλούπολη του Γιοχάνεσμπουργκ, στην καρδιά δηλαδή της Νότιας Αφρικής, οδηγώντας εντός τριών εβδομάδων τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να εκτοξευτεί από 670 σε πάνω από 25.000.

Ωστόσο ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων φαίνεται να έφτασε στην κορύφωσή του στις 15 Δεκεμβρίου όταν ανήλθε στα 26.976. Από τότε σημειώνει σταθερή μείωση και την Πέμπτη είχε υποχωρήσει στα 21.156.

Το παρακάτω γράφημα από τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail με στοιχεία έως και την Τετάρτη 22 δεκεμβρίου αποτυπώνει εύγλωττα τον κορεσμό του ρυθμού των νέων κρουσμάτων.



Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κάθε μέρα ως τα μέσα Δεκεμβρίου τόσο στην περιφέρεια του Γιοχάνεσμπουργκ (Γκάουτενγκ) όσο και σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική προκάλεσε φόβους για παράλυση του συστήματος υγείας της χώρας. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν αμέσως γιατροί και νοσηλευτές ήταν ότι όσοι προσέρχονταν στα νοσοκομεία είχαν κατ’ εξοχήν ηπιότερα συμπτώματα.

Στην Ευρώπη θεωρήθηκε ότι αυτό συνέβαινε λόγω του χαμηλότερου μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων σε μια εξ ορισμού νεαρότερη ηλικιακά χώρα, που έχει επίσης σημαντικό αριθμό νοσησάντων από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Ωστόσο έχει πλέον καταστεί σαφές ότι στον ίδιο πληθυσμό, με τα χαρακτηριστικά του, η Όμικρον είναι πολύ πιο ανώδυνη αλλά και φαίνεται να φτάνει σε… κορεσμό γρήγορα. Έτσι ενώ με τη μετάλλαξη Δέλτα οι ημερήσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία είχαν φτάσει τις 2.000, πλέον με πολύ περισσότερα κρούσματα στον πληθυσμό οι εισαγωγές κινούνται μεταξύ 400 και 600 την ημέρα.

Στον δε αριθμό των θανάτων η Δέλτα έχει αποδειχθεί πολύ πιο θανατηφόρα στη Νότια Αφρική, παρότι έπληξε τη χώρα μετά την εξάπλωση της εγχώριας παραλλαγής, γνωστής πλέον ως Βήτα. Αντιθέτως η Όμικρον παρουσιάζει πλέον και μείωση των θανάτων συνολικά από τον κορωνοϊό, καθώς με τη μεταδοτικότερη αλλά ηπιότερη μορφή της θέτει σιγά σιγά στο περιθώριο τη Δέλτα.

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό έπεσε στους 99 την Τετάρτη και στους 75 την Πέμπτη σε όλη τη Νότια Αφρική. Στην κορύφωση της Δέλτα η Νότια Αφρική θρηνούσε έως και 600 νεκρούς από κορωνοϊό την ημέρα.

Η Νοτιοαφρικανή λοιμωξιολόγος Μισέλ Γκρουμ δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον τρεις από τις εννέα περιφέρειες της χώρας εμφανίζουν μείωση πλέον στα ημερήσια κρούσματα, ενώ οι εισαγωγές και οι θάνατοι αργούν να αυξηθούν και φαίνεται να μην έχουν ως στατιστικά σε καμία περίπτωση τη δυναμική του αριθμού των κρουσμάτων στις τρεις εβδομάδες από τις 22 Νοεμβρίου ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή: Καθημερινή