Skip to main content

Τριτοκοσμικές συνθήκες με τα σκουπίδια στο «Διεθνές» ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Άλυτο εδώ και πέντε μήνες το πρόβλημα της καθαριότητας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην περιοχή της Σίνδου - Σε απόγνωση φοιτητές και εργαζόμενοι.

Στα όριά τους βρίσκονται πλέον φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του πρώην ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που παραμένει έρμαιο των σκουπιδιών απο τον περασμένο Μάιο.

Το ίδρυμα που αποτελεί πλέον και επίσημα παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, μετά και τη συγχώνευση του και με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και φυσικά του ΔΙ. ΠΑ.Ε., δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση «διεθνές» εκπαιδευτικό ίδρυμα, με τους σωρούς των σκουπιδιών να βρίσκονται παντού.

Ο διαγωνισμός για την εύρεση εργολάβου καθαριότητας που έχει ξεκινήσει η διοίκηση του ΑΤΕΙ πριν τη συγχώνευση του, συνεχώς καθυστερεί λόγω των ενστάσεων τις οποίες επισήμανε προ μηνών στην Voria ο αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου και μέχρι πρότινος πρύτανης του ΑΤΕΙΘ Παναγιώτης Τζιώνας.

Την ίδια ώρα η αλλαγή διοίκησης και η ανάληψη της από τη «δυσκίνητη» 25μελή επιτροπή δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων για το θέμα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο χώρος του ιδρύματος καθαρίστηκε τελευταία φορά στις 15 Απριλίου, όταν έληξε και η προηγούμενη σύμβαση του εργολάβου καθαριότητας, κάνοντας εδώ και μήνες τον βίο-αβίωτο για φοιτητές και εργαζόμενους στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Σίνδου.

«Φοβόμαστε για την υγεία μας»

«Από εβδομάδα σε εβδομάδα μεταθέτει η διοίκηση την εξεύρεση λύσης» υποστηρίζει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του πρώην  ΑΤΕΙΘ Γιώργος Μπαμπανίκας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική του Σεπτεμβρίου εν μέσω τριτοκοσμικών καταστάσεων.

«Καθημερινά κινούνται στον χώρο του πρώην ΑΤΕΙ 4.000 φοιτητές, τα σκουπίδια είναι πάρα πολλά, έχουμε κάνει κάποιες δράσεις για τον καθαρισμό ορισμένων χώρων, αλλά πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ειδικό συνεργείο, αφού οι χώροι είναι ακαθάριστοι για πέντε μήνες», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών.

Αντιπροσωπεία φοιτητών επισκέφθηκε τον κ. Τζιώνα, που τους απάντησε ξανά ότι το πρόβλημα βρίσκεται στις ενστάσεις επί του διαγωνισμού που καθυστερεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουαλέτες του ιδρύματος δεν λειτουργούν ουσιαστικά, αφού λόγω της έλλειψης καθαριότητας δεν είναι προσβάσιμες για κανέναν, παραμένοντας επικίνδυνες για την υγεία όλων όσοι κινούνται μέσα στους χώρους του πρώην ΤΕΙ.

Δεν απαντούν οι ελεγκτές της Περιφέρειας

Εν τω μεταξύ οι διοικητικοί υπάλληλοι του πρώην ΑΤΕΙΘ προχώρησαν προ ημερών σε στάση εργασίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα, με τους σωρούς των σκουπιδιών να παραμένουν, παρά το γεγονός ότι έχει μπει ο Σεπτέμβριος.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του πρώην ΑΤΕΙΘ Βέρρα Σερασίδου, «έχουμε ήδη αποστείλει επίσημα ως Σύλλογος e-mail στη διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η απάντηση που είχαμε ήταν τα... τηλέφωνα δύο υγειονομικών ελεγκτών στα οποία δεν απαντούν ποτέ».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι, που σε αντίθεση με τους φοιτητές παρέμειναν στο ίδρυμα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ως εργαζόμενοι σε αυτό, έχουν αναλάβει και καθήκοντα... καθαριστών, σκουπίζοντας και σφουγγαρίζοντας τα γραφεία τους έως ότου βρεθεί λύση.