Skip to main content

Παραμένει στην Ελλάδα ο Σαϊντού Καμαρά - Δεκτό το αίτημά του από την Αρχή Προσφύγων

Στην Ελλάδα θα παραμείνει ο μαθητής Σαϊντού Καμαρά - Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά του.

«Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου έγινε μετά τη θετική απόφαση της Αρχής Προσφυγών για τον μαθητή Σαϊντού Καμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σαϊντού Καμαρά, τον νεαρό πρόσφυγα που κινδύνευε με απέλαση.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε το προσωπικό ενδιαφέρον που έχει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ενημέρωσε τον μαθητή για τις κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον με βάση τις εισηγήσεις του Τμήματος Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.

Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα μόνος του το Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών και αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas. Μόλις εγκαταστάθηκε στη χώρα, άρχισε να πηγαίνει στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και να περνάει με επιτυχία τις τάξεις, αριστεύοντας στα μαθήματα και βρήκε νέα στέγη σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.

Παρόλα αυτά, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα να απειληθεί με απέλαση μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.