Skip to main content

Παραμένει στην πρωθυπουργία η Μέι - Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον της πρωθυπουργού, ο ηγέτης των Εργατικών έλαβε τη στήριξη 325 βουλευτών.

Διατηρεί την ηγεσία της χώρας η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς, κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον της ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, έλαβε τη στήριξη 325 βουλευτών, ενώ την καταψήφισαν 306.

Η Μέι χρειαζόταν 318 ψήφους για να κερδίσει, αφού επτά μέλη του Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στις εργασίες του σώματος, τα τέσσερα μέλη του προεδρείου δεν ψηφίζουν, όπως και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση και αναγγέλλουν το αποτέλεσμα (οι αποκαλούμενοι tellers).

Η νίκη της σημαίνει ότι θα παραμείνει κάτοικος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ένα από τα σενάρια της επόμενης ημέρας θέλουν την κ. Μέι να ζητεί παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες σημεία της συμφωνίας. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λίγες θεωρούνται οι πιθανότητες νέου δημοψηφίσματος, ενώ στο «τραπέζι» παραμένει και το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit.