Skip to main content

Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες

Κλειστή σε δύο σημεία παραμένει η Εγνατία Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Αποκλεισμένος είναι ο κόμβος των Κερδυλλίων στο νομό Σερρών, ο κόμβος της Χρυσούπολης και ο κόμβος Βογατσικού στην Καστοριά.
Με αποκλεισμούς τελωνείων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες. Μετ΄ εμποδίων η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και την Εγνατία Οδό, ενώ παραμένουν τα μπλόκα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα.

Σχολιάζοντας το διάλογο και τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ο αποκλεισμός των δρόμων δεν είναι μέσο αγώνα και ότι το ζήτημα των αγροτών δεν είναι διμερές.

«To αγροτικό ζήτημα δεν είναι θέμα απλής διαπραγμάτευσης, αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και γι΄ αυτό προχωράμε σε ανοιχτό διάλογο με αντικείμενο τους 8 άξονες που θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

«Συγκρουόμαστε με τα συμφέροντα και ξέρουμε τι συμβαίνει στους συνεταιριστικούς χώρους όπου θα πρέπει να υπάρξει εξυγίανση», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι επί χρόνια αποσπασματικές πολιτικές δημιουργούσαν μία ψευδαίσθηση ευημερίας.

«Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν καταβληθεί όλες οι επιδοτήσεις. Εμείς κάνουμε δουλειά ουσίας και ανοίγουμε το διάλογο στις 25 και 26 Ιανουαρίου, για να πάρουμε μέτρα ουσίας και οι αγρότες θα αντιληφθούν ότι δεν είναι μέσο αγώνος το να κλείνουν οι δρόμοι», τόνισε.

Κλειστή σε δύο σημεία παρέμεινε η Εγνατία Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στη διάρκεια της νύχτας, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Έτσι έχουν αποκλειστεί από τρακτέρ ο κόμβος των Κερδυλλίων στο νομό Σερρών, αλλά και ο κόμβος της Χρυσούπολης, καθώς και οι παρακαμπτήριοι στην περιοχή, στο νομό της Καβάλας.

Στο Στρυμονικό Σερρών,οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνπροβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται ηκίνηση των οχημάτων και από τον κόμβο της Τρίγλιας στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει επίσης, συγκέντρωση τρακτέρ, στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του δρόμου.

Στο νομό της Λάρισας, υπάρχει συγκέντρωση τρακτέρ στη Νίκαια και στα Φάρσαλα, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ωστόσο, αποκλεισμένος από τους αγρότες παραμένει ο κόμβος Βογατσικού στην περιοχή της Καστοριάς,όπου οι αγρότες διακόπτουν την κίνηση των οχημάτων, κατά τακτά χρονικάδιαστήματα ανά μία ή μισή ώρα. Οι αγρότες κλείνουν περιστασιακά τοδρόμο προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Αποκλεισμένο είναι και το τελωνείο Προμαχώνα, όπου δεν επιτρέπεται η διέλευση όλων των οχημάτων. Στο τελωνείο Εξοχής στη Δράμα διεκόπη μόνο η διέλευση των φορτηγών  στο τελωνείο Εξοχής Δράμας.

Οι αγρότες αναμένεται να αποκλείσουν εντός της ημέρας τα τελωνεία Ορμενίου, Κήπων (Έβρου), Δοϊράνης και Ευζώνων.

Η απόφαση για κλείσιμο των τελωνείων έχει προκαλέσει την αντίδραση της Βουλγαρίας, που απειλεί με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις περιοχές που κλείνουν οι κόμβοι της Εγνατίας Οδού, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών ή από το παλιό οδικό δίκτυο.