Skip to main content

Παραμένουν στο Αφγανιστάν τα ελληνικά στρατεύματα

Την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), κατά τη συνεδρίασή του στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), κατά τη συνεδρίασή του στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η εν λόγω απόφαση ακυρώνει την προηγούμενη, επί κυβέρνησης ΝΔ, ενώ οι λόγοι για την αλλαγή στην απόφαση είναι αφενός ο κίνδυνος για απώλεια ζωών και αφετέρου το υπέρογκο κόστος ύψους 165 εκ. ευρώ που απαιτούνταν, προκειμένου να γίνει η μετακίνηση της ελληνικής δύναμης.

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε ότι η χώρα μας θα επιχειρήσει με άλλους τρόπους να συνδράμει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, όπως για παράδειγμα με την αποστολή 19 ελλήνων εκπαιδευτών στρατού, καθώς και τη συνδρομή 3 εκ. ευρώ για το ταμείο ανασυγκρότησης του αφγανικού στρατού.

Αντιδράσεις ΚΚΕ

«Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ και στο ζήτημα της συμμετοχής ελληνικού στρατού στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία κατά των λαών, που έχουν αναγορευτεί σε τρομοκράτες από το τρομοκρατικό - πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις του. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να εντάξουν αποφασιστικά στην πάλη για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής και το στόχο να φύγει ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν και από κάθε άλλη χώρα όπου βρίσκεται συμμετέχοντας σε στρατούς Κατοχής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αντιδράσεις ΣΥΝ

Ο υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, δήλωσε: «Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν εξελίσσεται σε πολυδιάστατη τραγωδία όχι μόνο για τον λαό της πολύπαθης αυτής χώρας αλλά και για το γειτονικό Πακιστάν. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης που επιμένουν στη συνέχισή του, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το ζητούμενο από την Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο να πει όχι στην αποστολή πρόσθετης δύναμης, αλλά να απεμπλακεί πλήρως από τον βάρβαρο αυτό πόλεμο, που ήδη διαρκεί 8 χρόνια και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη. Είναι απορίας άξιον πώς με πόση ευκολία η κυβέρνηση έχει χρήματα για το ΝΑΤΟ και για στρατιωτικές αποστολές, ενώ δεν βρίσκει για το ασφαλιστικό ή την παιδεία».