Skip to main content

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για την Ελλάδα η Paramount

Ο νοτιοαφρικανικός εξοπλιστικός όμιλος, είτε μέσω της ΕΛΒΟ είτε δημιουργώντας δική του μονάδα, είναι αποφασισμένος να περάσει σε παραγωγή στην Ελλάδα.

Αποφασισμένος να επενδύσει στην Ελλάδα, είτε μέσω της απόκτησης της ΕΛΒΟ είτε δημιουργώντας νέα παραγωγική βάση, είναι ο ιδιωτικός νοτιοαφρικανικός όμιλος οπλικών μέσων και συστημάτων Paramount Group.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, η Paramount, ενδιαφέρεται για την παραγωγή στην Ελλάδα των τεθωρακισμένων οχημάτων «MBOMBE 6» και «ΜΒΟΜΒΕ 4», σε πρώτη τουλάχιστον φάση, τύπους οχημάτων για την υποστήριξη δυνάμεων Πεζικού, για τα οποία υπάρχει αυξημένη και μεγάλη ζήτηση σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος εξοπλιστικός όμιλος του επιχειρηματία  Ivor Ichikowitz έχει βλέψεις και στην ευρωπαϊκή αγορά, γι’ αυτό άλλωστε και επιλέχθηκε η Ελλάδα για την ανάπτυξη μίας ακόμη παραγωγικής βάσης για τον Όμιλο που στα ισχυρά «χαρτιά» του έχει τη μεγάλη γκάμα τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η Paramount, όπως και η γερμανική ΚΜW, συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό που προκήρυξε ο ειδικός εκκαθαριστής της κρατικής ΕΛΒΟ και ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. Μένει να δούμε εάν ο νοτιοαφρικανικός όμιλος θα συμμετάσχει και στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη καταθέτοντας εκ νέου φάκελο μέχρι τις 28 Αυγούστου, ημερομηνία καταληκτική για τους τυχόν υποψήφιους αγοραστές.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΟ βρίσκεται σε ειδική εκκαθάριση και στο πλαίσιο αυτής επιχειρείται η πώληση του 85,49% που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. Ευρώ. Η ΕΛΒΟ, που έχει ουσιαστικά παραγωγικά παροπλιστεί, βαρύνεται από χρέη δεκάδων εκατομμυρίων, που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 160-170 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες της Voria.gr, τα σχέδια της Paramount συνεπάγονται την υλοποίηση επενδύσεων που θα ξεπερνούν σημαντικά τα 100 εκατ ευρώ. Ο Όμιλος, στο πλαίσιο των σχεδίων του διερευνά τις δυνατότητες συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ενδεχομένως μέσω ΣΔΙΤ), ενώ επιθυμεί να συμπεριλάβει στα οχήματα που θα παράγει στην Ελλάδα και άλλους τύπους τεθωρακισμένων για ειδικές χρήσεις.

Βεβαίως, όπως ίσχυε και στο παρελθόν, οι ιδιώτες που ενδιαφέρονται για την ΕΛΒΟ, συνδέουν τις κινήσεις τους και με τα προγράμματα του ΥΕΘΑ για τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή οχημάτων αλλά και αρμάτων για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Paramount, όπως αποδείχθηκε άλλωστε και από τη συμμετοχή της στον προηγούμενο διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ, επιθυμεί να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις και το ειδικευμένο προσωπικό της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εξέλιξη θα προχωρήσει με τα σχέδιά της για τη δημιουργία παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα.

Ο νοτιοαφρικανικός όμιλος που ιδρύθηκε το 1994, έχει αναπτυχθεί ταχύτατα μέσω εξαγορών και διεθνών συνεργασιών και σήμερα απασχολεί 3.000 εργαζομένους έχοντας παραγωγή στη Νότιο Αφρική, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

H Paramount  έχει επεκταθεί στην ανάπτυξη και παραγωγή πλωτών μέσων (π.χ. patrol και pursuit vessels), ενώ καμάρι του Ομίλου είναι το ανιχνευτικό αεροσκάφος «MWARI», με δυναμική ανάπτυξη να έχει ο τομέας που αφορά την Πολεμική Αεροπορία, μέσω της Paramount Aerospace.