Skip to main content

Παράνομη αλιεία από τους Τούρκους στις ελληνικές θάλασσες

Ερώτηση σχετικά με την παράνομη αλιεία Τούρκων, στα ελληνικά ύδατα κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου, κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη.

Ο βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη, σχετικά με την παράνομη αλιεία Τούρκων, στα ελληνικά ύδατα, συνοδευόμενα και από σκάφη του τουρκικού Λιμενικού.

Το εξωφρενικό είναι ότι τα παράνομα αλιεύματα (και με παράνομες μεθόδους αλιείας) τα εξάγουν στην Ελλάδα ως τουρκικά από το Τελωνείο των Κήπων.

Μεταξύ άλλων στην ερώτηση αναφέρονται:

«Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του ΒΑ Αιγαίου τουρκικά αλιευτικά, συστήματος μηχανότρατας, τα οποία σταδιακά και μεθοδικά πολλαπλασιάζονται και δρουν ασύδοτα στην εν λόγω περιοχή, με μεθόδους απαγορευτικές στην ελληνική έννομη τάξη αναφορικά με τους τρόπους αλιείας, με πρώτη και άμεση συνέπεια τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

» Αρχικά είχαν εντοπιστεί συνοδευόμενα και από Τουρκικές Ακταιωρούς -και αργότερα κατά μόνας- ομάδες άνω των 10 αλιευτικών στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης (Ζουράφα) – Μαρώνειας και Λήμνου παραβιάζοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πράγμα που έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στις αρμόδιες Αρχές.

» Το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει από μαρτυρίες αλιέων, τα Τούρκικα αλιευτικά κατά σύστημα αλιεύουν πέριξ της νήσου Λήμνου, παραβιάζοντας τα χωρικά μας ύδατα κατά 2-3 ν.μ., δηλαδή έχουν εντοπιστεί να αλιεύουν σε απόσταση 3-4 ν.μ. από τις ακτές μας, ενώ τα ελληνικά αλιευτικά την εποχή αυτή που δραστηριοποιούνται εκεί αλιεύουν στα διεθνή ύδατα, ήτοι άνω των 6 ν.μ.. Ενώ υπήρχαν αναφορές των περιστατικών αυτών στις αρμόδιες λιμενικές αρχές, δεν υπήρξαν οριστικά αποτελέσματα.

» Οι προαναφερόμενες ενέργειες καταρχήν πλήττουν τις ευαίσθητες ακριτικές περιοχές μας. Επίσης όμως σημαντικό είναι ότι τα ψάρια αυτά των τουρκικών αλιευτικών εισάγονται σε πολλές περιπτώσεις στην Χώρα μας από το τελωνείο των Κήπων Έβρου, γεγονός που αποτελεί βαρύ πλήγμα της πρωτογενούς μας παραγωγής και της τοπικής οικονομίας καθώς η Μέση Αλιεία αποτελούσε στήριγμα για την περιοχή, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας».