Skip to main content

Παραπολιτικά από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Οι ατάκες που προκάλεσαν αίσθηση

Παραπολιτικά και στιγμιότυπα από την τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ - Τι έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και δεν το έπιασαν οι κάμερες

Δέκα λεπτά προτού αρχίσει βάσει προγράμματος η ομιλία του προσήλθε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομιλία του διήρκεσε μιάμιση ώρα και η χειροκροτήθηκε ουκ ολίγες φορές από όσους βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα. Το ίδιο γινόταν και εκτός αίθουσας, καθώς ο κόσμος ήταν τόσος πολύς, που τελικά δεν χώρεσε... Η ομιλία ολοκληρώθηκε περίπου στις 22.30', καθώς και ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε πολλά να πει.

-Πολλά είχαν να πουν όπως φάνηκε και ο Κώστας Καραμανλής με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προτού μπει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο Κυριάκος Μητοτάκης. Οι δυο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας έστησαν κουβεντούλα, αλλά χαμηλόφωνη οπότε μην περιμένετε λεπτομέρειες.

-Στην «παρέα» των δυο η καραμανλική αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, όχι όμως και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάθισε δίπλα με τους στρατιωτικούς...

-Στα της χωροταξίας, στα αριστερά της κεντρικής σειράς, όπου κάθισαν ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του, Μαρέβα, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Τάσος Τζήκας και ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (τιμώμενη χώρα), κάθισαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Παναγιώτης Πικραμένος και η στρατιωτική ηγεσία. Στα δεξιά οι κ.κ. Καραμανλής, Μεϊμαράκης, Αηδονά, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μαργαρίτης Σχοινάς και Ντόρα Μπακογιάννη.

-Το χειροκρότημα που τα... έσπασε, με όλους όσοι ήταν στο «Βελλίδειο» να έχουν σηκωθεί ήταν στην ατάκα του κ. Μητσοτάκη: «Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω ότι η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα». Το κοινό σηκώθηκε δις και μάλιστα παρατεταμένα.

-Προεκλογική ΔΕΘ, προεκλογική και η ομιλία Μητσοτάκη. Πέρα από τα συνθήματα και τα μηνύματα που ήδη έχει βάλει ο πρωθυπουργός στην πολιτική ατζέντα (συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα και το είπαμε το κάναμε), στην ομιλία των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ πήγε τον προεκλογικό αγώνα πολλά βήματα παραπέρα. Έβαλε απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει και επέλεξε μάλιστα ευθεία σύγκρουση (από τώρα παρότι διαβεβαίωσε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία), με ατάκες όπως: «'Η με εμάς που δίνουμε λύσεις ή με τους διαρκώς διαμαρτυρόμενους κομπάρσους», «Επισπεύδων της πολιτικής αστάθειας, εγώ δεν πρόκειται να γίνω», «Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω», «Ή δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά», «Ή επιλέγουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή εκείνον της οπισθοδρόμησης», «Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία. Η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες», «Το ρεύμα της Δημοκρατίας και της προόδου θα συναντηθεί και πάλι στις μεγάλες αλλαγές», «Στις εκλογές δεν επιλέγουμε κυβέρνηση, επιλέγουμε και κυβερνήτη», «Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Με μια λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν».

-Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, Παύλος Μαρινάκης, Στέλιος Κονταδάκης και Γιάννης Μπρατάκος είχαν αποτραβηχτεί σε μια γωνιά του «Βελλίδειου» και παρακολουθούσαν την ομιλία Μητσοτάκη. Ωστόσο, χαμηλόφωνα σχολίαζαν το γενικότερο κλίμα. Όλοι τους εξαιρετικά ικανοποιημένοι.

-Αίφνης παρουσιάστηκε πρόβλημα της τελευταίας στιγμής στο «Βελλίδειο» προτού αρχίσει η τελετή των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ. Θέση για τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, Χάρη Καστανίδη, δεν υπήρχε. Προκλήθηκε «πανικός» και έσπευσαν πολλοί να φέρουν καρέκλα για τον κ. Καστανίδη. Το πρόβλημα λύθηκε εντός λεπτού...