Skip to main content

Παραπολιτικά και παρασκήνια για τη μάχη στον δήμο Θεσσαλονίκης

Σφήνες από την έλευση του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - Για ποτό με τη Μαρέβα σε Μαχαιρίτσα-Πορτοκάλογλου ο Κυριάκος

Γράφει ο Σαλονικιός

Οκτώ εβδομάδες απέμειναν ως την ημέρα των εκλογών της 26ης Μαΐου όπου αναμένονται, προς το παρόν τουλάχιστον, να στηθούν κάλπες για τις περιφέρειες, τους δήμους και την ευρωβουλή. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα ξεκαθαρίσει οριστικά εάν δίπλα σε αυτές θα στηθεί άλλη μία κάλπη, αυτή των εθνικών εκλογών.

Τις προηγούμενες ημέρες τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιχείρησαν να δώσουν ώθηση στους υποψηφίους τους σε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμο Θεσσαλονίκης, επιστρατεύοντας τα πλέον βαριά χαρτιά τους, τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε μια μαζική συγκέντρωση στο «Ι. Βελλίδης», στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας του Χρήστου Γιαννούλη. Ο κόσμος μπορεί να ήταν λιγότερος σε σχέση με τη συγκέντρωση του περασμένου Δεκεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ, ωστόσο, ήταν αρκετός για να γεμίσει με αισιοδοξία τα στελέχη και τους υποψηφίους ενόψει κυρίως των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μία ημέρα αργότερα, χθες Παρασκευή, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, περιόδευσε στην πόλη, κυρίως στο δυτικό κομμάτι της, περπάτησε σε πλατείες και πεζοδρόμια, μίλησε και φωτογραφήθηκε με κόσμο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το κλίμα υπεροχής που φαίνεται να έχουν οι γαλάζιοι υποψήφιοι σε περιφέρεια και κεντρικό δήμο. Ο Κυριάκος έκλεισε τη μέρα του με ένα ποτό στην Μπαρμπαρέλα, όπου μαζί με Μαρέβα και συνεργάτες του άκουσαν Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Νίκο Πορτοκάλογλου.

Βεβαίως, στον δήμο Θεσσαλονίκης η ΝΔ έχει τα θέματά της με τις πέντε, έξι υποψηφιότητες που προέρχονται από τον δικό της χώρο. Χαρακτηριστικό αυτού του κλίματος ήταν ένα στιγμιότυπο κατά την υποδοχή που επιφύλαξε στον πρόεδρο της ΝΔ ο υποψήφιος του κόμματος στον κεντρικό δήμο, Νίκος Ταχιάος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τον ασπαστεί αλλά ο Ταχιάος του συνέστησε να χαιρετηθούν από απόσταση καθώς τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρείται από μια ίωση. «Καλύτερα από απόσταση πρόεδρε», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος για να απαντήσει ο Κυριάκος ότι «αν το κάνουμε αυτό ξέρεις ότι πολλοί θα το παρερμηνεύσουν» και έσπευσε να τον ασπαστεί.

Ενδεικτικό της πληθώρας γαλάζιων υποψηφιοτήτων στον κεντρικό δήμο είναι το γεγονός ότι στο χθεσινό, δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ υποψηφίων το οποίο διοργάνωσε η ΕΡΤ3 και οι τρεις συμμετέχοντες προέρχονται από τη ΝΔ. Αναφέρομαι στους Μάκη Κυριζίδη, Χάρη Αηδονόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη. Είχε προηγηθεί, θυμίζω το πρώτο ντιμπέιτ την προηγούμενη εβδομάδα όπου και πάλι οι δύο στους τρεις (Ταχιάος, Ζέρβας) πρόσκεινται στη ΝΔ (ο τρίτος ήταν ο Σπύρος Βούγιας). Μην με ρωτάτε με ποια λογική και ποια κριτήρια επιλέγει τη σύνθεση των πάνελ η ΕΡΤ3. Περιμένω μόνο να δω με ποιους απέναντι θα βγει η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μένω στα ντιμπέιτ για να μεταφέρω το κλίμα ικανοποίησης που υπάρχει στο στρατόπεδο του Κωνσταντίνου Ζέρβα για την εμφάνιση στην πρώτη τηλεοπτική τηλεμαχία. Τα στελέχη του συνδυασμού «Ναι στη Θεσσαλονίκη» θεωρούν ότι ο Ζέρβας είναι γερά στη μάχη για τον δεύτερο γύρο και το προσεχές διάστημα θα εστιάσουν στις επισκέψεις στις γειτονιές της πόλης στη λογική «πάμε εμείς στον κόσμο» και όχι το αντίστροφο που σηματοδοτούν οι κεντρικές εκδηλώσεις. Επίσης, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα κλείσουν και τα ψηφοδέλτια στις κοινότητες όπου η κατεύθυνση είναι ο συνδυασμός να κατέβει παντού με δικούς του υποψηφίους.

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και νέες ανακοινώσεις υποψηφίων συμβούλων. Τη Δευτέρα θα δώσει νέα ονόματα ο Πέτρος Λεκάκης του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πρώτη» ο οποίος υπόσχεται, μάλιστα και εκπλήξεις. Ανακοινώσεις πρόκειται να κάνει και ο Γιώργος Ορφανός ο οποίος την Πέμπτη εγκαινίασε το εκλογικό κέντρο του στην Γρ. Παλαμά, κοντά στη Διαγώνιο. Κεντρικό εκλογικό κέντρο δεν σκοπεύει να ανοίξει ο Μάκης Κυριζίδης. Προτιμά, μαθαίνω, να λειτουργήσει δύο περιφερειακά, στην Δ’ και Ε’ Κοινότητα όπου βρίσκεται η πλειονότητα των ψηφοφόρων. Παράλληλα, διατηρεί το εκλογικό γραφείο του στο κέντρο, στην Αγίας Σοφίας.