Skip to main content

Παραπομπή Τζακόπουλου για παράνομη ανάθεση της ΕΥΑΘ ζητεί εισαγγελέας

Η αντεισαγγελέας Εφετών ζητεί παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ για ζημιά 64.604 ευρώ.

Να παραπεμφθούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην διευθύνων σύμβουλός  ης ΕΥΑΘ Α.Ε Σάκης Τζακόπουλος και άλλα δύο στελέχη της δημόσιας εταιρείας για απ' ευθείας ανάθεση έργου, προτείνει η αντεισαγγελέας Εφετών Μαγδαληνή Γαλάταλη, προς το Συμβούλιο Εφετεών Θεσσαλονίκης, ζητώντας να δικαστούν για απιστία που προκάλεσε οικονομική ζημιά 64.604 ευρώ στην Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο: Ο πρώτος κατηγορούμενος ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., για ένα χρόνο (από 20.5.2004 έως 25.5.2005), έδωσε προφορική εντολή στους συγκατηγορουμένους του, Οικονομικό Διευθυντή και Προϊσταμένη Λογιστηρίου της ΕΥΑΘ Α.Ε. να εκδώσουν εντάλματα πληρωμής, συνολικής αξίας 64.604 ευρώ, προς την εταιρεία «Logic DIS S.A.»

Η ποινική διαδικασία κινήθηκε ύστερα από έγγραφη καταγγελία, με την υπογραφή ανύπαρκτου προσώπου, σχετική με παράνομες κατατμήσεις και αναθέσεις έργων, χωρίς κανέναν διαγωνισμό, που πληρώθηκαν κατά παράβαση του κανονισμού της Εταιρείας. Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα του ΣΔΟΕ, ο πρώην εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, κατά την έρευνα στα αρχεία της ΕΥΑΘ δεν βρέθηκαν σχετικές εισηγήσεις του αρμόδιου διευθυντή οικονομικού, έγγραφα για τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως απαιτείται από τον Κανονισμό Προμηθειών της  Εταιρείας Ύδρευσης -Αποχέτευσης.

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα λογισμικά των εφαρμογών δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ ωστόσο η ανάδοχος εταιρεία εισέπραξε από το ταμείο της ΕΥΑΘ το ποσό των 64.604 ευρώ, καθώς και ότι εκδόθηκαν εντάλματα πληρωμής, χωρίς να υπάρχουν νόμιμα δικαιολογητικά, που ενοχοποιούν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και τα δύο στελέχη της Εταιρείας, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ.