Skip to main content

Παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη δημιουργούν EBRD και Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στόχος του παραρτήματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων της περιοχής και η ενίσχυση των διασυνοριακών συνεργασιών.
 
Τη δημιουργία παραρτήματος άμα τη ιδρύσει της στη Βόρεια Ελλάδα δρομολογεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Στόχος του παραρτήματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και η ενίσχυση των διασυνοριακών συνεργασιών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ.Δραγασάκη υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη ανοίγει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
 
Ο Δραγασάκης εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που βρίσκεται σε διαβούλευση από χθες και μέχρι τις 8 Μαρτίου θα ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο ή το πολύ τον Απρίλιο και η Τράπεζα θα λειτουργήσει αμέσως μόλις ιδρυθεί.
 
«Έχουμε δημιουργήσει ήδη διάφορα προγράμματα και εργαλεία που θα είναι η προίκα της αναπτυξιακής τράπεζας. Τα εργαλεία που είτε λειτουργούν είτε θα λειτουργήσουν κινητοποιούν 5 δισ. ευρώ, που θα αρχίσουν να διοχετεύονται άμεσα στην οικονομία με συνολική επίπτωση στην ελληνική οικονομία περισσότερων των 11 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναζητούμε χώρο για να στεγαστεί η τράπεζα, ακολουθεί η τεχνική βοήθεια και η συνεργασία για τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων, η στελέχωση και οι ενέργειες για αυτό που ονομάζουμε αξιόπιστη governance", υπογράμμισε.
 
«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν είναι πανάκεια αλλά είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε κάθε χώρα και αξιοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της καθεμιάς», σημείωσε ο κ.Δραγασάκης.