Skip to main content

Eurogroup: Παρασκηνιακή μάχη για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το μέλλον του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πού βρισκόμαστε σήμερα, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, αναφορικά με το μείζον θέμα του ελληνικού χρέους; Στο ερώτημα αυτό κατηγορηματική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, από τη στιγμή που όλα ακόμα είναι υπό διαπραγμάτευση και δη μυστική. Για την ακρίβεια, στο παρασκήνιο, όπου ασκούνται εκατέρωθεν πιέσεις, λίγες ώρες πριν τη σύγκληση του συμβουλίου.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις άμεσα εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η κατάσταση φαίνεται να έχει σήμερα, περίπου, ως εξής:
α. Η Γερμανία δίνει μια επιμήκυνση των ελληνικών δανείων κατά πέντε – επτά έτη
β. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν τουλάχιστον οκτώ έτη
γ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλά για δέκα έτη, κατ' ελάχιστον

Τι θα αποφασισθεί, αν αποφασισθεί και πώς θα το μάθουμε, έστω και μέσα από ακριτομύθιες; Οι πηγές μας επιμένουν ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το απόγευμα, με μεγάλο ενδιαφέρον, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου, τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με το μέλλον του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί θα είναι το ένα από τα βασικά «κλειδιά» των εξελίξεων, έστω κι αν δεν ανακοινωθούν επισήμως.

Στο παρασκήνιο πάντως ακόμα και τώρα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να «ανέβει» το Βερολίνο στα οκτώ έτη, ως ένα είδος επιβράβευσης της Αθήνας για τη λύση του σκοπιανού. Ο,τι κι αν γίνει πάντως ως προς τον χρόνο επιμήκυνσης, σχεδόν δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι το πακέτο που θα δοθεί στη χώρα μας δεν θα είναι εμπροσθοβαρές...