Skip to main content

Παράταση 5 μηνών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρώην Γκόνου

Η ΓΑΙΑΟΣΕ μεταθέτει την ημερομηνία εκδήλωσης μη δεσμευτικού αρχικού ενδιαφέροντος για τις 31 Οκτωβρίου. Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι.

Πέντε μήνες πίσω πάει η ημερομηνία για την κατάθεση μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική απόφαση, οι "πιθανοί μνηστήρες" θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017 και όχι ως την επόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου, όπως προέβλεπε η πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

"Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διατεθεί περισσότερος χρόνος για την αρτιότερη προετοιμασία των μη δεσμευτικών προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους", εξηγεί η ΓΑΙΑΟΣΕ στη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο site της.

Βεβαίως η παράταση των πέντε μηνών που δόθηκε, είναι εντελώς σύμφωνη με την συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται από πλευράς είτε ΤΑΙΠΕΔ, είτε εταιρειών δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα.

Η απόφαση αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Γκόνου για την δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνει και άμεσα, άλλωστε το θέμα συζητείται πέραν της δεκαετίας, από τότε που είχε ξεκινήσει η συζήτηση και για την παραχώρηση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ.

Άλλωστε μη λησμονούμε ότι για το εμπορευματικό στο Θριάσιο, μέχρι που να ανακηρυχτεί, το φθινόπωρο του 2016, προσωρινός πλειοδότης η κοινοπραξία Goldair- ETBA BIΠΕ (σ.σ το μόνο σχήμα που κατέθεσε τελικά προσφορά), έγιναν τρεις διαγωνισμοί στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2003 και ύστερα.

Σημειωτέον ότι για την υπόθεση του Θριασίου, για την οποία καιρό έχει να ανακοινωθεί το παραμικρό, η Voria.gr πληροφορήθηκε ότι ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του ανεξάρτητου μηχανικού που για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου θα επιβλέπει την κατασκευή του έργου. Μένει να γίνουν οι συμβάσεις με τον ανεξάρτητο μηχανικό- επιβλέποντα, με την κατασκευαστική εταιρεία όπως και να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση στην οποία προχωρούν οι επενδυτές, για να υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ κοινοπραξίας και ΓΑΙΑΟΣΕ. Οι διαδικασίες αυτές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν περί το τέλος Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, το φάκελο για το Εμπορευματικό έχει παραλάβει η κοινοπραξία DIEP- CMA CGM- Belterra, που είναι ο πλειοδότης για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλοί ακόμη ενδιαφερόμενοι, όπως οι: ΤΕΡΝΑ, ΕΤΒΑ (θυγατρική της Πειραιώς, η οποία έχει ανακηρυχτεί προσωρινός ανάδοχος για το Θριάσιο, σε κοινοπραξία με την Goldair), ο κολοσσός των logistics Κuehne+Νagel που είχε προ κρίσης εξαγοράσει την "Πρόοδος", η Valeur, η κατασκευαστική Δομοτεχνική, η ΕΚΜΕ και ορισμένες μελετητικές εταιρείες.

Η προκήρυξη αφορά την δημιουργία εμπορευματικού σταθμού σε γεωτεμάχιο 600.000 τ.μ. περίπου που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των Διαβατών του Δήμου Δέλτα του Νομού Θεσσαλονίκης. Η θέση του μπορεί να χαρακτηρισθεί προνομιακή καθώς η ευρύτερη περιοχή εξυπηρετείται από τις εξής βασικές οδικές αρτηρίες:

- Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), μέσω του κόμβου της Λαχαναγοράς

- Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Έδεσσας που συνδέει το ακίνητο με την περιοχή της Σίνδου και το Κιλκίς

- Εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης (τμήμα της Εγνατία Οδού)

- Εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.

Υπολογίζεται ότι στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου οι χώροι αποθήκευσης εμπορευμάτων ( π.χ. ξηρά, ψυχόμενα ) μπορούν να έχουν εμβαδό έως και 300.000 τ.μ. Βεβαίως η δημιουργία ενός logistics center προϋποθέτει την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων στην περιοχή.