Skip to main content

Παράταση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ζητούν έξι χώρες της ΕΕ

Η μάχη Βιέννης-Ρώμης για την επιβολή ελέγχων στο Μπρένερ συνεχίζεται, με το Βερολίνο να συντάσσεται με το πλευρό της Αυστρίας

Κράτη - μέλη της ΕΕ που είναι ο προορισμός προσφύγων και μεταναστών φέρονται να ζητούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τη «βούλα» της Κομισιόν για παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν.

Την ίδια στιγμή, η μάχη Βιέννης-Ρώμης για την επιβολή ελέγχων στο Μπρένερ συνεχίζεται, με το Βερολίνο να συντάσσεται με το πλευρό της Αυστρίας και να λέει πως για ό,τι συμβεί στο συνοριακό πέρασμα, «η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια της Ιταλίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική Welt, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και το Βέλγιο ζητούν από την Κομισιόν παράταση των ελέγχων εντός Σένγκεν από τα μέσα Μαΐου, με ενεργοποίηση «έκτακτου μηχανισμού» που προβλέπει η Συνθήκη.

Οι έξι χώρες φέρονται να ζητούν σε σχετική τους επιστολή στους επιτρόπους Τίμερμανς και Αβραμόπουλο, γνώση της οποίας επικαλείται η εφημερίδα, το «σύσταση προς το Συμβούλιο που θα επιτρέπει σε όσα κράτη μέλη το θεωρούν απαραίτητο την εισαγωγή ή διατήρηση προσωρινών συνοριακών ελέγχων εντός της Σένγκεν από τις 13 Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 29».

Στην επιστολή, οι έξι χώρες αιτιολογούν το αίτημα λέγοντας ότι η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα είναι μεν λιγότερο δραματική από ό,τι προηγουμένως, «ωστόσο καταγράφονται ακόμη προβλήματα σε ορισμένα σημεία».

Το δημοσίευμα θέλει την Κομισιόν να προχωρά σε απόφαση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά το πιο θερμό σημείο αυτήν την περίοδο στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν, τα σύνορα Ιταλίας και Αυστρίας, η Γερμανία τάχθηκε στο πλευρό της Βιέννης και κάλεσε την Ρώμη να προχωρήσει σε μέτρα.

Η Αυστρία έχει προαναγγείλει, ουσιαστικά, «σφίξιμο» των συνόρων στο Μπρένερ το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου, φοβούμενη ότι θα ενισχυθούν οι ροές προς την πλευρά της προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην ιταλική χερσόνησο έχοντας διαπλεύσει τη Μεσόγειο.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ συναντήθηκε με τον νέο αυστριακό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόμποτκα (που διαδέχθηκε την Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ) και εμφανίστηκαν σε κοινή γραμμή για το ζήτημα, δείχνοντας και οι δύο προς την ιταλική πλευρά.

«Το τι θα συμβεί στο Μπρένερ είναι πρωτίστως και κυρίως στα χέρια της Ιταλίας» είπε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. «Συμμεριζόμαστε την προσέγγιση της Αυστρίας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί στα βόρεια ιταλικά σύνορα μία κατάσταση ανάλογη εκείνη του Βαλκανικού Διαδρόμου το περασμένο φθινόπωρο» είπε ο ντε Μεζιέρ.

Η Βιέννη έχει ζητήσει τη Ρώμη να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρχει «ανεξέλεγκτη διέλευση» προσφύγων και μεταναστών προς το βορρά, απειλώντας με ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και ακόμη και στήσιμο φράχτη στο Μπρένερ.