Skip to main content

Παράταση υπεύθυνων δηλώσεων για ανεμβολίαστους εργαζόμενους ζητούν οι φοροτεχνικοί

Η υπεύθυνη δήλωση είναι υποχρέωση του εργοδότη που επιφέρει σημαντικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις, όπως λένε οι φοροτεχνικοί.

Παράταση της υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων ανεμβολίαστων εργαζόμενων ζητά η Ένωση Φοροτεχνικών Ελελυθερεων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζεται σε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζδάκη, με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/2021 άρθρο 4 δημιουργείται η  υποχρέωση στον εργοδότη να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό covid-19. Με την παρούσα υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει ο εργοδότης να δηλώνει στο ΠΣ Εργάνη πόσα διαγνωστικά τεστ έπρεπε να πραγματοποιήσουν οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες εργαζόμενοι και πόσα έχουν πραγματοποιήσει και να αιτιολογήσει με συγκεκριμένους λόγους αυτά που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Το σύστημα της υποβολής των εν λόγω υπεύθυνων δηλώσεων άνοιξε όπως είχατε αναφέρει στις 26/10, δεν είχε ενημερωθεί σωστά από τα υποβληθέντα τεστ των εργαζομένων αλλά και ορισμένες επιπλέον διορθώσεις έγιναν στην διάρκεια της μονοήμερης (τα Σαββατοκύριακα δεν είναι εργάσιμες ημέρες) παράτασης που αποφασίστηκε.

Η υποβολή των δηλώσεων ξεκίνησε αλλά οι οδηγίες δίδονταν τμηματικά, αναλόγως των προβλημάτων που εντοπίζονταν, χωρίς όμως να έχουν λυθεί όλα.

Η υπεύθυνη δήλωση είναι υποχρέωση του εργοδότη που επιφέρει σημαντικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις, υποβάλλεται μέσα από το ΠΣ Εργάνη για την οποία οι εργοδότες δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με αποτέλεσμα, να μεταφέρουν την υποχρέωσή τους αυτή στους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς, οι οποίοι από την έναρξη της πανδημίας έχουν επωμιστεί αρκετές ευθύνες και την παρούσα περίοδο προετοιμάζονται για τα νέα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Οι φοροτεχνικοί ζητούν από τον κ. Χατζηδάκη να δώσει παράταση για τις πρώτες δύο εβδομάδες εφαρμογής, δυνατότητα τροποποιητικών και συμπληρωματικών υποβολών καθώς και μηδενισμό των χρηματικών ποινών.