Skip to main content

Παράταση Lockdown: Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα στα... μπαλκόνια

Στοίχημα για τους λοιμωξιολόγους η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα στις 4 και 15 Μαρτίου, υπό το φόβο διασποράς του ιού.

Ένας ακριβώς χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την έλευση του κορωνοϊού στη χώρα μας και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας και της κοινωνικότητας είναι ακόμα εδώ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κάθε μέρα τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, ενώ Αθήνα και Θεσσαλονίκη διατηρούν σταθερά τριψήφιο αριθμό, παρά τη σταθεροποίηση στα λύματα.

Ως εκ τούτου, οι λοιμωξιολόγοι προσανατολίζονται σε παράταση των μέτρων, ενώ δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα διατηρηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων τις καθημερινές 9 το βράδυ με 5 το πρωί και τα Σαββατοκύριακα 6 το απόγευμα με 5 το πρωί.

Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι από τους ειδικούς ζητούν δύο  εβδομάδες παράτασης στα μέτρα με το στοίχημα πια να είναι αυτό της Τσικνοπέμπτης και της Καθαράς Δευτέρας στις 4 και 15 Μαρτίου, όπου υπάρχει η παραδοσιακή συγκέντρωση σε σπίτια για φαγητό, κάτι που υπάρχουν φόβοι ότι ίσως γίνει πιο έντονο, δεδομένου του καλού καιρού και των κλειστών κλαταστημάτων εστίασης.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους αναφέρουν πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τονίζουν πως Τσικνοπέμπτη θα κάνουμε στα μπαλκόνια, ενώ φέτος δεν θα πετάξουμε χαρταετό.

Από την άλλη, το αισιόδοξο είναι πως όλα δείχνουν ότι το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το περσινό. Θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων.

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει προκειμένου να καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει προς την κυβέρνηση με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για lockdown δύο εβδομάδων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την έναρξη λειτουργίας του νέου 5ψηφιου sms 13032 για τις αγορές.

Οι ειδικοί προβληματίζονται με τη αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού και ανησυχούν τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη που όσο και για την ενδοοικογενειακή διασπορά. Στην πρώτη περίπτωση η μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563) και τη Θεσσαλονίκη (171).

Από την άλλη η διασπορά του ιού στα σπίτια συμβαίνει είτε επειδή κάποιος τη μεταφέρει τον κορωνοϊό από την εργασία του, είτε από τις συγκεντρώσεις που συχνά πυκνά συμβαίνουν σε σπίτια. Αυτό οι ειδικοί για παράδειγμα θέλουν να αποφύγουν την Τσικνοπέμπτη.

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά την Αττική, μπορεί όλα να δείχνουν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πάρει παράταση, εκτός και αν τεθεί νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου σε λειτουργία το click away, άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα ισχύσει για τα σχολεία. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως προτεραιότητα δίνεται στους μαθητές του δημοτικού και της 3η Λυκείου, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις τάξεις. Το πότε όμως παραμένει ακόμα γρίφος.

Παγώνη: Την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε στο μπαλκόνι

«Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά», αυτό ανέφερε η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Mega.

«Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1.700 και κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί ένα χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό», ανέφερε η κυρία Παγώνη.

«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό. Όλα θε εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε», ανέφερε για το Πάσχα.