Skip to main content

Παράταση στο «γάμο» Marfin Εγνατία και Marfin Popular Bank

Διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης, διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα, συγκράτηση λειτουργικών εξόδων και επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιοργάνωσης προβλέπει η στρ
«Δεν έχουμε κάτι άλλο υπόψη μας για συγχωνεύσεις». Με τον λακωνικό αυτό τρόπο απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Egnatia Bank, Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, στη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι θα αρχίσουν δραστικές εξελίξεις, εν μέσω καλοκαιριού, στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στο κατά πόσο ο όμιλος θα λάβει μέρος σε αυτές.

Με δηλώσεις του στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, το ανώτερο στέλεχος της Marfin Egnatia Bank επιχείρησε να περιορίσει την εμπλοκή του ομίλου, σε ό,τι αφορά στις συγχωνεύσεις, μόνο στο επίπεδο του ενδοομιλικού «γάμου» μεταξύ της Marfin Εγνατία Τράπεζα και της Marfin Popular Bank με έδρα στην Κύπρο. Για το συγκεκριμένο project –που θα έπρεπε να διευθετηθεί έως τις 30 Ιουνίου, αλλά παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις που άπτονται αποκλίσεων στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Κύπρο- ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με συγχώνευση και κατόπιν απορρόφηση της Marfin Εγνατία Τράπεζα από τη Marfin Popular Bank.

Περαιτέρω και αναφορικά με τους άξονες στους οποίους θα συνεχίσει να στηρίζεται ο όμιλος, προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση με τις δυνατόν μικρότερες απώλειες, το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, στην ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης, στη διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα, με την έκδοση και νέας σειράς καλυμμένων ομολογιών, στη συγκράτηση λειτουργικών εξόδων και στην επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιοργάνωσής του.

Για τα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Βασιλακόπουλος παραδέχθηκε πως και στη Marfin Egnatia Bank κινούνται στα επίπεδα της αγοράς, δηλαδή κοντά στο 7%, διευκρινίζοντας ότι τα επιχειρηματικά εμφανίζουν καλύτερη εικόνα από ό,τι οι χορηγήσεις σε φυσικά πρόσωπα.

Ως προς τις καταθέσεις, απέδωσε την ανοδική τάση των επιτοκίων που δίδονται από τις τράπεζες εσχάτως στη μη ικανοποιητική πορεία των καταθέσεων συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ ειδικά για τη Marfin ανέφερε ότι τα μερίδιά της αυξήθηκαν έστω κι οριακά (στο 4,5% το τέλος Μαΐου από το 4,4% στο τέλος του 2009), και πως αυτό έχει τη σημασία του όταν η πίτα της αγοράς γίνεται όλο και μικρότερη.