Skip to main content

Παράταση στο θρίλερ για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Σιγή ιχθύος για το αν κατατέθηκαν, ή όχι οι προσφορές από τους πολυθρύλητους επενδυτές. Συνεχίζεται η αγωνία για τους τευτλοπαραγωγούς.

Μπορεί ο κλοιός να στενεύει «επικίνδυνα» γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για την οποία θα έπρεπε να κατατεθούν το αργότερο την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου οι προσφορές από τους πολυθρύλητους επενδυτές, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη καθώς από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τηρείται σιγή ιχθύος.

Στις προσπάθειες που επανειλλημένως έχουν κάνει, για να ενημερωθούν οι τευτλοπαραγωγοί, καθώς αγωνιούν για την επόμενη ημέρα της καλλιέργειας αλλά και για την τύχη της ΕΒΖ, φαίνεται να βρίσκουν τοίχο.

Και αυτό γιατί παρά τη δέσμευση, της προηγούμενης Παρασκευής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, πως μέχρι την Τετάρτη της εβδομάδας που διανύουμε θα ξεκαθάριζε το τι μέλλει γενέσθαι με την ΕΒΖ, εντούτοις παραμένει θολό το τοπίο για το αν κατατέθηκαν οι προσφορές του αγγλοαμερικανικού σχήματος Kingsley αλλά και του παλιού γνώριμου της εταιρείας Lukas Fecker, με το fund Innovation Brain. Ο Fecker αν και δεν είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις στο παρελθόν, επενεμφανίστηκε για πολλοστή φορά.

Όπως λένε, χαρακτηριστικά, οι τευτλοπαραγωγοί, παρόλο «που η ελπίδα πεθαίνει τευλευταία», πλέον έχουν αρχίσει να ανησυχούν και να φοβούνται για αρνητικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους ενδιαφερόμενους, θα μπορέσει να κατατεθεί και το σχέδιο εξυγίανσης προκειμένου η εταιρεία να καταφύγει στις πρόνοιες της Προπτωχευτικής Διαδικασίας του άρθρου 106δ. Υπενθυμίζεται πως αν τελικά δεν προκύψει στρατηγικός επενδυτής την εξυγίανση της βαθύτατα ζημιογόνου εταιρείας θα αναλάβει ο μεγαλύτερος πιστωτής της, η Τράπεζα Πειραιώς. Το σενάριο της εξυγίανσης από την Πειραιώς θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη για τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς θα σημάνει παύση της τευτλοκαλλιέργειας για τουλάχιστον έναν χρόνο.