Skip to main content

Παράταση της έκδοσης βίζας για τουρίστες από την Τουρκία

Με το πρόγραμμα έκδοσης ολιγοήμερης βίζας ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα προς τα ελληνικά νησιά και στηρίζεται η τοπική οικονομία.

Για άλλη μια χρονιά θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης ολιγοήμερων θεωρήσεων (βίζα) για τουρίστες από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου έπειτα από σχετικό αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Βρυξέλες, στην επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να προστατευθεί το θετικό αυτό μέτρο με την απαραίτητη τήρηση των διαδικασιών και των ελέγχων στα σύνορα των ελληνικών νησιών.

Όπως σημειώνεται, με το μέτρο αυτό, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από την εφαρμογή του τα τελευταία χρόνια, ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα προς τα ελληνικά νησιά και στηρίζεται η τοπική οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί στην εφαρμογή και το έτος 2018 του συστήματος έκδοσης θεωρήσεων μίας εβδομάδας για Τούρκους τουρίστες και πολίτες από τρίτες χώρες που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία και επιθυμούν να επισκεφθούν ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Αυτό το πρόγραμμα θεωρήσεων, που έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία των νησιών και γι΄ αυτό το λόγο η συνέχιση του και τη φετινή χρονιά αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων, επισημαίνεται.