Skip to main content

Παράταση των μειωμένων ενοικίων μέχρι τέλους του 2021 ζητεί η ΠΟΒΑΚΩ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών τονίζει την ανάγκη παράτασης των μειωμένων ενοικίων.

Την ανάγκη παράτασης των μειωμένων ενοικίων τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους, καθώς το λιανεμπόριο εξακολουθεί να βρίσκεται σε μέγγενη παρά την επαναλειτουργία του, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ). Αφορμή στάθηκε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία «η καταβολή του μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον Ιούνιο για το λιανεμπόριο. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται ο Ιούνιος να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου».

«Η συνέχιση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θέση της ΠΟΒΑΚΩ, την οποία καταθέσαμε κατ´ επανάληψη στο οικονομικό επιτελείο. Οι καταναλωτικές «σταγόνες» δεν αρκούν για να ξαναπάρει μπρος το λιανεμπόριο, αντιθέτως χρειάζεται “κατακλυσμός” στην ζήτηση για να ορθοποδήσουμε» λέει χαρακτηριστικά ο α’ αντιπρόεδρος και τομεάρχης ανάπτυξης και οικονομίας της ΠΟΒΑΚΩ Αντώνης Πατέρας, υπογραμμίζοντας πως σήμερα το λιανεμπόριο λειτουργεί με πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα (1 άτομο ανά 25 τ.μ.) όταν πέρυσι ήταν 1 πελάτης ανά 10 τ.μ.

Επιπρόσθετα η ΠΟΒΑΚΩ επισημαίνει τη σημασία της ύπαρξης στοχευμένης στήριξης του λιανεμπορίου με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, όπως αυτού που δημιουργήθηκε για τον κλάδο της εστίασης, αλλά και κούρεμα των χρεών που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας.

«Πρόκειται για μια κίνηση επιβεβλημένη, με στόχο να διασωθούν υγιείς και δημιουργικές επιχειρήσεις αλλά και θέσεις εργασίας, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της κρίσης. Μπροστά μας έχουμε ένα βουνό υποχρεώσεων και το κούρεμα των χρεών θα αποτελέσει το “εμβόλιο” προκειμένου η αγορά να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της» καταλήγει ο κ. Πατέρας.