Skip to main content

Αγωνία για τα 51,5 εκατ. ευρώ του ΕΚΝΟΗ - Παράταση ζήτησε το ΑΠΘ

O νέος Πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε από την ΕΤΕπ παράταση προθεσμίας - Συνεργασία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας με το Sabanci στην Κωνσταντινούπολης

Παράταση τριών μηνών για την έγκριση της ίδρυσης του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών - ΕΚΝΟΗ στη Θεσσαλονίκη ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο νέος Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης.

Το Κέντρο ΕΚΝΟΗ, που θα αποτελέσει επέκταση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας με ορίζοντα υλοποίησης τεσσάρων χρόνων και το οποίο θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ (75%) και το ελληνικό δημόσιο (25%), ύψους περίπου 51,5 εκατ. ευρώ, είχε σκοντάψει στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, η οποία έπρεπε να εγκρίνει το έργο με απόφασή της έως τις 14 Ιουνίου 2019 προκειμένου να αποδεσμευθούν οι πόροι και να μπει σε διαδικασία υλοποίησης.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε και την επομένη των αρχαιρεσιών του ΑΠΘ, ο νεοεκλεγείς Πρύτανης ζήτησε με έγγραφό του προς την ΕΤΕπ την παράταση της προθεσμίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. «Δημιουργείται πρόβλημα τόσο στην Τράπεζα όσο και στα αρμόδια υπουργεία όταν το ίδιο το Ίδρυμα δεν στηρίζει το έργο του» σχολίασε ο κ. Λογοθετίδης. Όπως εξήγησε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το 16ο πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, η έγκριση της χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά σημαντική για την ερευνητική κοινότητα της Θεσσαλολονίκης. Και τούτο διότι το Κέντρο ΕΚΝΟΗ αναμένεται να έχει αντίκτυπο 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο και πάνω από 500 εκατ. ευρώ την πρώτη πενταετία στην Κεντρική Μακεδονία, απασχολώντας τουλάχιστον 500 ερευνητές και καθηγητές.

Nanotexnology 2019


Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του 16ου πολυσυνεδρίου που θα λάβει χώρα από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου στο Porto Palace, ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν 800 σύνεδροι και 500 εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων και βιομηχανιών από 60 χώρες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν πέντε κύριες εκδηλώσεις (EXPO, ISFOE, NN, 3D, ISSON), με ημερίδες και συμπόσια για τη νανοεπιστήμη και τη νανοτεχνολογία, τις πρακτικές 3D Printing και 3D Bioprinting, τη νανοϊατρική καθώς και τα εύκαμπτα οργανικά υλικά, θέμα που θα αναλυθεί για πρώτη φορά στα πλαίσια του συνεδρίου, ενώ θα γίνουν συνολικά 720 παρουσιάσεις. Για πρώτη φορά θα λάβει χώρα και η ειδική θεματική ημερίδα με κεντρικό τίτλο «Η συμβολή των γυναικών στη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες».

Παράλληλα, ο καθηγητής γνωστοποίησε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Sabanci στην Κωνσταντινούπολη, για τη σύμπραξη Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο, μεταξύ άλλων, ερευνητικό και φοιτητικό και για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων στον τομέα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αργύρης Λασκαράκης, υπεύθυνος του group των οργανικών νανοτεχνολογιών στο Εργαστήριο, τόνισε πως θα παρουσιαστούν οι νέες τάσεις σε εύκαμπτα οργανικά υλικά και διατάξεις, θα αναλυθούν οι διαδικασίες παραγωγής των οργανικών ηλεκτρονικών καθώς και οι σύγχρονες τάσεις στην προτυποποίηση, ενώ θα παρουσιαστούν 25 ερευνητικά έργα.

Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Γραβαλίδης, υπεύθυνος του τμήματος Nanoscience Technology και για το ISSON, σημείωσε πως θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με 300 ειδικούς από διάφορους τομείς, θα γίνουν επιδείξης πάνω σε τομείς της νανοτεχνολογίας και θα απονεμηθούν βραβεία σε νέους επιστήμονες και διδάκτορες.

Τέλος, σύμφωνα με τη Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγο και ειδική στη Νανοϊατρική, θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις για τον τομέα, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη οι νέες τεχνολογίες καθώς και στρογγυλή τράπεζα για να αποδοθεί η κλινική μετάφραση της νανοϊατρικής. Ως παράδειγμα, μάλιστα, αναφέρθηκε στα «άλυτα προβλήματα της οφθαλμολογίας», τονίζοντας πως με τα προϊόντα νανοτεχνολογίας θα υπάρχουν νέοι τρόποι θεραπείας οφθαλμολογικών παθήσεων.

Αναλυτικά τα παράλληλα διεθνή γεγονότα του Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2019 είναι:

⦁    Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών  ISSON, 29 Ιουνίου-6 Ιουλίου

⦁    ISFOE Συνέδριο για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, 1-4 Ιουλίου

⦁    Νανοτεχνολογία, 2-5 Ιουλίου

⦁    2ο Συνέδριο για τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, 1-5 Ιουλίου

⦁    Διεθνής Έκθεση Νανοτεχνολογικών Προϊόντων και Εφαρμογών EXPO, 1-5 Ιουλίου

⦁    Business Forum, 2-4 Ιουλίου

⦁    Matchmaking Event Συναντήσεις ερευνητών με εκπροσώπους της βιομηχανίας, 3 Ιουλίου

Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών θα πραγματοποιηθούν οι εξής θεματικές ενότητες:

⦁    EE- ΗΠΑ «Αειφόρες Νανοκατασκευές και Νανοπαραγωγές»

⦁    Ειδική Συνάντηση για τα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ

⦁    Συνάντηση για την Ανοιχτή Καινοτομία και την πιστοποίηση και μοντελοποίηση των χαρακτηριστικών των υλικών και των διαδικασιών παραγωγής  

⦁    Στρογγυλό τραπέζι για την διαδικασία παραγωγής σε πραγματικό χρόνο τη μετρολογία και τον ποιοτικό έλεγχο στην νανο-παραγωγή.

⦁    Εργαστήριο για την υπολογιστική μοντελοποίηση των υλικών , των συσκευών και της διαδικασίας παραγωγής.

⦁    Ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων και εμπορευματοποίησης 

Δείτε περισσότερα για το πολυσυνέδριο ΕΔΩ