Skip to main content

Παράταση ζωής στο πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας έως τέλος του 2016

Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο για τη διοικητική αποβολή της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στο τέλος του 2016 φαίνεται πως θα σταματήσει να λειτουργεί το πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τη χθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα λήψης απόφασης για τη διοικητική αποβολή της εταιρείας που λειτουργεί το πάρκινγκ και έχει ζητήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης από το 2013 μετά από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη αποσύρθηκε και αναμένεται να συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Η λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο για τη διοικητική αποβολή της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πάρκινγκ, την οποία εισηγείται η Νομική Υπηρεσία του δήμου, αναβλήθηκε για δύο λόγους:

Πρώτον διότι εκκρεμεί στο ΣτΕ η συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης επί της απόφασης της Αποκεντρωμένης και

Δεύτερον γιατί μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μελέτη εφαρμογής και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το έργο της ανάπλασης της πλατείας, ώστε να αποδοθεί ως δημόσιος χώρος.

«Από το 63' λειτουργεί το πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας και τώρα ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι είναι κοινόχρηστος χώρος. Η ουσία της υπόθεσης είναι να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση, αλλιώς θα βρούμε τον μπελά μας. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αποφασίσει το ΣτΕ και θα έχουμε βρει τα χρήματα για την ανάπλαση» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, υπογράμμισε ότι με την ανάπλαση θα δημιουργηθεί μία μεγάλη, εμβληματική πλατεία. «Η μελέτη εφαρμογής ολοκληρώνεται και τέλος του έτους και αναμένονται οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση του έργου. Ο δήμαρχος σκέφτεται μήπως αυτό το έργο ενταχθεί σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη δωρεά Νιάρχου είτε σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που ψάχνουμε γιατί είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τότε θα μπορούσε να μείνει η κατάσταση ως έχει και να δούμε πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό το νομικό πρόβλημα και ποια είναι η καλύτερη λύση. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι μέχρι τέλους του έτους ο ανάδοχος πρέπει να προετοιμάζεται να φύγει», σημείωσε ο κ.Παππάς.

«Έχουμε δύο αποφάσεις της Αποκεντρωμένης που μας επισημαίνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στον ιδιοκτήτη του πάρκινγκ, ο οποίος έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου με την έννοια ότι είναι ικανή η διέλευση πεζών στο χώρο του πάρκινγκ, ενώ έχουν γίνει παρεμβάσεις από τις υπηρεσίες του δήμου για την αποκατάσταση του πρασίνου. Υπάρχει σχέδιο του δήμου για την ανάπλαση της περιοχής. Οικονομικά ο μισθωτής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Βέβαια το σημαντικό είναι να σεβαστούμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως προς τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της περιοχής», τόνισε παρουσιάζοντας τα δεδομένα της υπόθεσης η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα.

Το ιστορικό

Η Πλατεία Ελευθερίας από το 1963 περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου, ο οποίος έκτοτε το μισθώνει σε ιδιώτες και λειτουργεί. Το 1993 χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου ενώ επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η συζήτηση για την κατάργηση του πάρκινγκ και ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και απόδοσής της στην πόλη, αναζωπυρώθηκε.

Το 2012 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, στον οποίο κέρδισαν το πρώτο βραβείο οι αρχιτέκτονες Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης που συνέταξαν στη συνέχεια την προμελέτη του έργου.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης το 2013, δεν αναγνωρίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης η δυνατότητα να μισθώνει την Πλατεία Ελευθερίας για τη λειτουργία πάρκινγκ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο χώρο στη βάση και του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας ο χώρος να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως πάρκινγκ, έως ότου ενεργοποιηθεί ο σχεδιασμός για την πλήρη ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. Η εν λόγω προσφυγή, απορρίφθηκε το 2014.

Ο δήμος κατέθεσε αίτηση αναίρεσης επί της απόφασης στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο τον Μάιο του 2015 έκρινε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει οριστεί δικάσιμος στο ΣτΕ για την υπόθεση.