Skip to main content

Παράταξη Νοτοπούλου: Ελλιπές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων Ζέρβα

Βολές προς τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» όσον αφορά το πρόγραμμα ελαφρύνσεων επιχειρήσεων.

Αιχμές προς τη διοίκηση Ζέρβα αφήνει η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης των επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο δήμαρχος φαίνεται πως έχει στο δικό του πρόγραμμα ένα μέτρο παντελώς αναντίστοιχο και ελλιπές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη.

Μάλιστα υπενθυμίζει πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα Δημοτικά Συμβούλια μπορούν να αποφασίσουν για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων αλλά και από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας-φωτισμού για επιχειρήσεις που κλείνουν ή μειώνεται ο τζίρος τους.

Σημειώνεται σε πως άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει σε αποφάσεις έκτακτων ελαφρύνσεων για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών ,συμπεριλαμβάνοντας ,εκτός από τα παραπάνω ,απαλλαγή από πρόστιμα για απλήρωτα δημοτικά τέλη και βεβαιωμένες οφειλές, καθώς επίσης και απαλλαγή τροφείων παιδικών σταθμών ή συνδρομές σε δημοτικά προγράμματα.

Η κεντρική  κατεύθυνση στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να είναι επίσης η  αναστολή ταμειακών και άλλων κατασχέσεων που αφορούν βεβαιωμένες οφειλές δημοτών

Πιο συγκεκριμένα:

Διακοπή κάθε είδους αναγκαστικού μέτρου είσπραξης χρεών προς το Δήμο που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.) καθ 'όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διασποράς του COVID-19.Το μέτρο αφορά σε επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Aναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων για το χρονικό διάστημα των περιορισμών, τα οποία είναι: δέσμευση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από τις αρμόδιες Εφορίες, διακοπή υδροδότησης με την αφαίρεση των υδρομέτρων άρδευσης, δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Παράταση μέχρι 31/08/20 της αποπληρωμής των οφειλών πού είχαν προθεσμία από 11/03/20 μέχρι 30/04/20 προς το Δήμο κατ' αντιστοιχία των οφειλών προς τις ΔΟΥ μετά την από 11/03/20 Π.Ν.Π. (άρθρο 1&2). Η παράταση θα γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις Α.1053&1054/2020-ΦΕΚ949/Β/21-03-20 Υπουργικές Αποφάσεις.

Τέλος, επισημαίνεται πως πριν λίγες μέρες η παράταξη κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο με 4 άξονες αναφοράς (33+1 μέτρα)

-Επιχειρηματικότητα

-Κοινωνική πολιτική και συνοχή

-Προστασία Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης

-Δράσεις διοικητικής αποτελεσματικότητας που περιλαμβάνει.