Skip to main content

«Παράθυρο» στη Huawei εξετάζει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εμπορίου, έχοντας βάλει στη «μαύρη λίστα» τη Huawei, στερεί από την εταιρεία να αγοράζει αμερικανικής κατασκευής ανταλλακτικά

To ενδεχόμενο να αναιρέσει σύντομα ορισμένους από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στη Huawei Technologies εξετάζει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς ο αποκλεισμός του κινεζικού ομίλου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών.

Το υπουργείο Εμπορίου, έχοντας βάλει στη «μαύρη λίστα» τη Huawei, στερεί από την κινεζική εταιρεία τη δυνατότητα να αγοράζει αμερικανικής κατασκευής ανταλλακτικά και εξαρτήματα. Γι'αυτό το λόγο εξετάζει να εκδώσει προσωρινή γενική οδηγία που «να αποτρέπει τη δημιουργία προβλημάτων στις λειτουργίες των υφιστάμενων δικτύων και εξοπλισμό», ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στην πράξη, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα επιτρέψει στη Huawei να αγοράζει αμερικανικά αγαθά, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τους υφιστάμενους πελάτες να διατηρήσουν την αξιοπιστία των δικτύων και εξοπλισμού. Παρ' όλα αυτά, απαγορεύεται στην κινεζική εταιρεία να αγοράζει αμερικανικά ανταλλακτικά και εξαρτήματα για την κατασκευή νέων προϊόντων.

Το «παράθυρο» που αφήνει το υπουργείο Οικονομικών συνεπάγεται αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα της Huawei που θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και απρόβλεπτες συνέπειες. Η ένταξη της Huawei στη «μαύρη λίστα» ήταν μια από τις δύο προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ αυτή την εβδομάδα για τον αποκλεισμό του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με την Ουάσιγκτον να επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας. Με εκτελεστική εντολή, ο πρόεδρος Τραμπ απαγόρευσε τη χρήση εξοπλισμού Huawei στα αμερικανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα έξυπνα κινητά Huawei και εξοπλισμός δικτύου της εταιρείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Κίνα για κατασκοπεία σε βάρος των Αμερικανών, κατηγορίες που η Huawei απορρίπτει επανειλημμένως.