Skip to main content

Παράθυρο για μισθούς κάτω από τις συμβάσεις

Παρέχεται και στους εργοδότες η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και να ζητούν από τους εργαζόμενους χαμηλότερες συμβάσεις σε επίπεδο νομού με υψηλή ανεργία ή κλάδου σε κρίση.
Τη δυνατότητα στους εργοδότες να έχουν την ευχέρεια προσφυγής στη Διαιτησία στις περιπτώσεις που η συλλογική διαφορά έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο δίνει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που έχει ετοιμάσει η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα αυτή τη δυνατότητα είχαν μόνο τα σωματεία των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους χαμηλότερες συμβάσεις σε επίπεδο νομού με υψηλή ανεργία ή κλάδου σε κρίση που χρειάζεται αναδιάρθρωση.  θα πρέπει προηγουμένως να μην έχουν αποδεχτεί την πρόταση Μεσολάβησης. Άρα, το πρώτο στάδιο συμφιλίωσης και συμβιβασμού παραμένει η Μεσολάβηση, όπου μπορεί να προσφεύγει είτε ο εργοδότης (ή εργοδοτική οργάνωση) είτε ο σύλλογος των εργαζομένων.

Οι 5 αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:

1. Θεσπίζεται η υποχρέωση ρητής αναφοράς στις αρχές της ορθής κρίσης, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της μεσολάβησης και της διαιτησίας. Και κατά συνέπεια των αποφάσεων διαιτησίας, για τις οποίες θα ζητείται να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση και συνεκτίμηση των οικονομικών δεδομένων.

2. Για την εξάλειψη της ασυμμετρίας στην προσφυγή στη διαιτησία θα υπάρχει δικαίωμα εξίσου για την εργατική και την εργοδοτική πλευρά να προσφύγουν στη διαιτησία, με την προϋπόθεση ότι έγινε δεκτή η πρόταση μεσολάβησης από τον προσφεύγοντα (σήμερα μπορούσαν να προσφύγουν μόνο τα συνδικάτα).

3. Δημιουργείται τριμελής επιτροπή διαιτησίας αντί της ισχύουσας ρύθμισης για παροχή υπηρεσιών διαιτησίας από ένα διαιτητή.

4. Διευκρινίζεται ο δικαστικός έλεγχος των αποφάσεων διαιτησίας και προβλέπονται δικονομικές ρυθμίσεις για την ταχεία εκδίκαση σχετικών αγωγών.

5. Ενδυναμώνεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση και λειτουργία του ΟΜΕΔ, αλλά και στην επιλογή των μεσολαβητών και των διαιτητών. Έτσι, θα απαιτείται ομοφωνία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΕΔ για την επιλογή και την ανανέωση της θητείας των μεσολαβητών και των διαιτητών. Με την ανασύνθεση του Δ.Σ., οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων θα έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση του ΟΜΕΔ (αυτό θα γίνει με τη μείωση του αριθμού των μελών του Δ.Σ. από 11 σε 9) και διατήρηση των τριών εκπροσώπων των εργοδοτών και τριών εκπροσώπων των εργαζομένων.