Skip to main content

Παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου η τηλεργασία για όλες τις επιχειρήσεις

Η τηλεργασία θα παραμείνει στο 50% των εργαζομένων όλων των επιχειρήσεων ως επιπλέον μέτρο λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου η υποχρεωτική τηλεργασία για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση.

Σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και για τους υπαλλήλους των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση.

Η επέκταση του μέτρου κρίθηκε απαραίτητη λόγω της έξαρσης του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού και οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα 3.000 ευρώ κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, ανά εβδομάδα, 15ήμερο κ.ο.κ, ενώ υποχρεούνται να υποβάλλουν εκ των προτέρων στην "Εργάνη" το έντυπο 4.1 "Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού" με τους υπαλλήλους που θα δουλέψουν από το σπίτι.

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν στο σύστημα "Εργάνη" κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας για το προσωπικό τους.

Ωστόσο, πρέπει να προαναγγέλλουν τον χρόνο υπερεργασίας και την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων πριν την πραγματοποίησή τους, και όχι μετά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει σε καμία περίπτωση το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Κυλιόμενο ωράριο

Έως 31/12 παρατείνεται σε όλη την χώρα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και τελειώνει τις 16:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

    Το ¼ στις 08:00 π.μ.
    Το ¼ στις 08:30π.μ.
    Το ¼ στις 09:00 π.μ.
    Το ¼ στις 09:30 π.μ.

Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

    Το ¼ στις 07:00 π.μ.
    Το ¼ στις 07:30π.μ.
    Το ¼ στις 08:00 π.μ.
    Το ¼ στις 08:30 π.μ.

κ.ο.κ.

Στην πρώτη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

    Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
    Το ¼ στις 16:30 μ.μ.
    Το ¼ στις 17:00 μ.μ.
    Το ¼ στις 17:30 μ.μ.

Στην δεύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

    Το ¼ στις 15:00 μ.μ.
    Το ¼ στις 15:30 μ.μ.
    Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
    Το ¼ στις 16:30 μ.μ.

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.