Skip to main content

Παρευξείνια Τράπεζα και KfW δίνουν 20 εκατ.δολ στις ελληνικές ΜΜΕ

Υπογράφηκε η νέα πιστωτική γραμμή 100 εκατ δολαρίων. Ειδική πρόνοια για την Ελλάδα. Αυξάνονται οι χρηματοδοτήσεις και από την ΤΕΑΕΠ.

Μία αναπτυξιακή ώθηση στις μεσαίες αλλά και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις όπως και σε έργα οικονομικών και κοινωνικών υποδομών, προσπαθούν να δώσουν η Παρευξείνια Τράπεζα και η γερμανική αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, διοχετεύοντας στην ελληνική οικονομία ποσό 20 εκατ δολαρίων.

Σήμερα στα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), υπογράφηκε με την KfW μία νέα πιστωτική γραμμή ύψους 100 εκατ δολαρίων, διαρκείας 8 ετών, προκειμένου να στηριχθούν έργα και προγράμματα υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες μέλη της ΤΕΑΕΠ. Η Ελλάδα, ως περισσότερο ανεπτυγμένη, θα έπρεπε να μην συμπεριληφθεί - όπως συμβαίνει με Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία- αλλά κατ΄ εξαίρεση και λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η κρίση- συμπεριλαμβάνεται, παίρνοντας μάλιστα το 20% του χρηματοδοτικού πακέτου.

Με αυτή την εξαίρεση η KfW προσπαθεί να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως είπε ο δρ. Norbert Kloppenburg, μέλος Ε.Ε. του ομίλου KwF, τονίζοντας ότι η γερμανική Τράπεζα, έχει διοχετεύσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων στην ελληνική οικονομία, μέσω της ΤΕΑΕΠ, εμπορικών τραπεζών, συμμετοχών σε funds, χρηματοδοτήσεων οδικών αξόνων όπως επίσης για τη Ναυτιλία και την Ενέργεια.

«Αυτή η περίοδος μοιάζει να είναι καλή για επενδύσεις στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από τον άνοδο στον κλάδου του τουρισμού και τις γερμανικές επιχειρήσεις που επενδύουν σε υποδομές στη χώρα. Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές και τα αποτελέσματα (σ.σ. προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής), είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα», είπε ο κ. Kloppenburg απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Ο Γερμανός τραπεζίτης συμπλήρωσε ότι η ΚfW - βασικός μέτοχος της ProCredit Bank που δραστηριοποιείται από τη Θεσσαλονίκη- σκοπεύει αυτή η τέταρτη γραμμή πίστωσης που υπέγραψε σήμερα με την ΤΕΑΕΠ, να μην είναι η τελευταία. Σημειώνεται ότι από το 2006 η KfW έχει καθεστώς παρατηρητή στην Παρευξείνια Τράπεζα και από το 2011 και μετά συγχρηματοδοτεί με την ΤΕΑΕΠ έργα υποδομών.

Όσον αφορά την πολυσυζητημένη υπόθεση της δημιουργίας μίας αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της KfW, o κ. Κloppenburg είπε ότι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε γιατί θα απαιτείτο πολύς χρόνος για την δημιουργία μίας αναπτυξιακής Τράπεζας και αντ΄ αυτού του σχεδίου επιλέχθηκε η χορήγηση πιστώσεων σε υφιστάμενες Τράπεζες.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ κ. Ihsan Ugur Delikanli, o oποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τράπεζας για να αυξήσει τις δανειοδοτήσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις και έργα υποδομών στην Ελλάδα.

Σαν αποτέλεσμα το μερίδιο των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα, στη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, από 3,8% το 2015 έχει αυξηθεί στο 12,8% σήμερα. Στόχος της διοίκησης της ΤΕΑΕΠ είναι το μερίδιο αυτό να αγγίξει το 20%-25%, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί.

Σήμερα η έκθεση της ΤΕΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 155 εκατ.ευρώ και θα ανέλθει στα 190 εκατ.ευρώ εάν εγκριθεί επενδυτικό πρόγραμμα στην ενέργεια ύψους 35 εκατ.ευρώ.

Η ΤΕΑΕΠ, με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων στα 1,2 δισ.ευρώ, εκτιμά ο κ. Delikanli, θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της στα 5 δισ ευρώ, στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και των Βαλκανίων, που δραστηριοποιείται

«Έχουμε μειώσει το κατώτατο όριο για την έγκριση επενδυτικών σχεδίων, από τα 5 εκατ.ευρώ στα 3 εκατομμύρια, προκειμένου να διευκολύνουμε ειδικά τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν άμεση πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια από την ΤΕΑΕΠ. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με επενδυτικά σχέδια χαμηλότερου προϋπολογισμού, θα πρέπει να κινηθούν μέσω των ελληνικών Τραπεζών με τις οποίες άλλωστε συνεργαζόμαστε», είπε ο κ. Delikanli προσθέτοντας:

«Επιδιώκουμε, στο πλαίσιο και αυτής της συμφωνίας που υπογράψαμε σήμερα με την ΚfW, να γίνει ευκολότερος ο δανεισμός των μικρών επιχειρήσεων μέσω των ελληνικών Τραπεζών. Ήδη έχουμε αρχίσει σχετικές συζητήσεις με μία συστημική Τράπεζα και πιθανόν οι συζητήσεις αυτές να γίνουν και με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».