Skip to main content

Παρέλαση... αστέρων από το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία με βάση την πρόοδο που έχει σημειώσει τo πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax.

Πριν από το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφίνι» που βρίσκεται στο κυπριακό θαλάσσιο τεμάχιο 10.

Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία με βάση την πρόοδο που έχει σημειώσει τo πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax, το οποίο πραγματοποιεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας τις εργασίες στην περιοχή. Κι έτσι, θα λυθεί πολύ νωρίτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν το μυστήριο με τα αποθέματα αερίου στο συγκεκριμένο «οικόπεδο».

Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που δίνεται στην εκεί γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum είναι ότι ήδη την επισκέφθηκαν οι Κύπριοι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών, Γιώργος Λακκοτρύπης και Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι, αλλά και ο Αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού Τρίσταν Άσπρεϊ, που έφτασε στην Κύπρο για αυτόν τον σκοπό, ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που δίνει ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός στη συγκεκριμένη γεώτρηση.

Εννοείται ότι εκεί έχει στραμμένο το βλέμμα της και η Άγκυρα, που περιμένει. Αν το αποτέλεσμα της γεώτρησης είναι θετικό, τότε η ένταση στην περιοχή θα αυξηθεί στο κατακόρυφο. Το πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι το οικόπεδο 4, που οι Τούρκοι έσπευσαν να καπαρώσουν, αφού η Κύπρος δεν πρόλαβε να το δώσει προς αξιοποίηση σε τρίτους. Ενδεχομένως και το 5, που ανήκει στην ίδια κατηγορία...