Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παρέλαση των ηρώων κόμικς στο 5o Comic Con

Μικροί και μεγάλοι συρρέουν στην αίθουσα για να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς και σκιτσογράφους, να ξεφυλλίσουν καινόυρια αλλά και συλλεκτικά κόμιξ

Όλοι οι ήρωες κόμικς παρελαύνουν σήμερα από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελίδης» όπου πραγματοποιείται το 5ο Thessaloniki Comic Convention το οποίο ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι αύριο.

Μπροστά από το Βελλίδειο ο Λούκι Λουκ, σήμα κατατεθεν πια της Thessaloniki ComicCon, υποδέχεται μικρούς και μεγάλους, που συρρέουν στην αίθουσα για να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς και σκιτσογράφους, να ξεφυλλίσουν καινούργια αλλά και συλλεκτικά κόμικς, να παίξουν επιτραπέζια βασισμένα σε παιχνίδια ρόλων και να ανακαλύψουν νέους καλλιτέχνες.

Πολλοί επισκέπτες μάλιστα επέλεξαν να έρθουν ντυμένοι όπως οι αγαπημένοι τους χαρακτήρες για αυτό και στους διαδρόμους της έκθεσης συναντά συχνά κανείς ήρωες του Star Wars ή των Ghostbusters.

Η πέμπτη κατά σειρά Comic Con είναι πιο πλούσια από ποτέ με δεκάδες εκθέτες, καλλιτέχνες και workshops.

Συγκεκριμένα, τις πύλες του “The Comic Con 5” θα περάσουν, μεταξύ άλλων, οι εξής σχεδιαστές, ηθοποιοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες:

Don Rosa. Είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικς της Disney. Γεννήθηκε το 1951, στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Άρχισε να δουλεύει για τη Disney το 1987, με την ιστορία «Ο γιος του ήλιου». Έκτοτε, δημιούργησε σχεδόν 100 ιστορίες, αποσπώντας δύο φορές το βραβείο Eisner. Μερικές από τις γνωστότερες δουλειές του είναι οι «Αφιερωμένο εξαιρετικά», «Επιστροφή στη Ζαναντου», «Οι φύλακες της χαμένης βιβλιοθήκης», «Ο παγκόσμιος διαλύτης» και «Η αναζήτηση της Καλεβάλα». Αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, το γνωστότερο έργο του είναι «Ο βίος και η πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ», μια ιστορία χωρισμένη σε 12 μέρη, η οποία βασίζεται στο “σύμπαν” του Carl Barks και εξιστορεί το παρελθόν του Θείου Σκρουτζ.

Ο θρυλικός δημιουργός Don Rosa Don (Photo: © Jano Rohleder)

Manu Bennett. Ο γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου 1969 νεοζηλανδός ηθοποιός έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα υποδυόμενος τους ρόλους του Crixus στη σειρά “Spartacus”, του Allanon στη σειρά “The Shannara Chronicles”, του Slade Wilson/Deathstroke στη σειρά “Arrow”, αλλά και του Azog the Defiler στην κινηματογραφική τριλογία “Hobbit”.

Ο Manu Bennett ως Κρίξος στην τηλεοπτική σειρά "Σπάρτακος".

Achdé. Ο γάλλος συγγραφέας και comic artist (κατά κόσμον Hervé Darmenton, με ψευδώνυμο που βασίζεται στη γαλλική προφορά των αρχικών του, “H” και “D”), είναι ο καλλιτέχνης, που μετά τον θάνατο του Morris, του δημιουργού του Λούκυ Λουκ, το 2003, ανέλαβε τον σχεδιασμό των νέων ιστοριών του μοναχικού κάουμπόι. Η πιο πρόσφατη ιστορία του Λούκυ Λουκ, την οποία επιμελήθηκε ο Achdé, έχει τίτλο “A Cowboy in Paris”, σε σενάριο του Jul.

Η αφιέρωση του Achde προς τους Έλληνες φίλους του.

Τάσος Κωστης. Ο “δικός μας” επίσημος καλεσμένος του “The Comic Con 5” είναι ευρύτερα γνωστός για τη συμμετοχή του, ως ηθοποιού, σε μια σειρά από αγαπημένες θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Πολλοί αγνοούν όμως μιαν εξίσου σημαντική πλευρά της καριέρας, αλλά και του ταλέντου του: τον δανεισμό της φωνής του στη μεταγλώττιση ορισμένων από τις πιο αγαπημένες ταινίες και παιδικές σειρές στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ο Τάσος Κωστης έχει δανείσει τη φωνή του στον θρυλικό “Αστυνόμο Σαΐνη” και στον “Δρακουμέλ” των Στρουμφ, ενώ έχει συμμετάσχει (πάντα μέσω της φωνής του) στις ταινίες “Μίκυ, μια φορά κι έναν καιρό”, “Οι τρεις καμπαλέρος”, “Μπομπ ο μάστορας”, “Ταρζάν 2”, “Ποκαχόντας 2: Ταξίδι σε έναν νέο κόσμο”, “Το σπίτι των κακών του Μίκυ”, “Το βιβλίο της ζούγκλας 2”, “Ο αυτοκράτορας έχει κέφια”, “Η εποχή των παγετώνων 2: Η απόψυξη”, “Οι περιπέτειες του Σάμμυ: Το μυστικό πέρασμα”, “Αυτοκίνητα 2 3D”. Για τη μέχρι σήμερα δουλειά του έχει τιμηθεί από τη Disney με τον τίτλο του “First Class Actor”.  

Brian Azzarello. Ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς ιστοριών κόμικς, ο Azzarello έχει γράψει -μεταξύ άλλων- το σενάριο για αρκετές από τις περιπέτειες του Batman, του Superman και της Wonder Woman, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός για τη δουλειά του στο “100 Bullets” και στο “Dark Knight III - The Master Race” (του Frank Miller). Αυτήν την περίοδο ασχολείται με το πολυσυζητημένο “Batman: Damned”, σε συνεργασία με τον Lee Bermejo.   

Esad Ribic. Από το Ζάγκρεμπ στην κορυφή του σύμπαντος, ο κροάτης σχεδιαστης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των κόμικς (δεν είναι τυχαίο ότι η Marvel τον εμπιστεύεται για όλα τα mega events της, όπως το “Secret Wars”). Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο των αμερικανικών κόμικς σχεδιάζοντας για την Antarctic Press και στη συνέχεια για τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, Marvel και DC Vertigo. Ανάμεσα στους τίτλους που έχει σχεδιάσει για τη Marvel ξεχωρίζουν τα “Loki”, “Silver Surfer: Requiem”, “Sub-Mariner: Depths” και “Thor: God of Thunder”. Πιο πρόσφατη δουλειά του ήταν το “VS” για την Image Comics.   

Dan Watters. Το πρώτο κόμικ του βρετανού συγγραφέα (με τίτλο “Limbo”) κυκλοφόρησε από την Image Comics το 2016. Έκτοτε έχει γράψει το “The Shadow” για τη Dynamite Comics, αλλά και τα “Assassin’s Creed” και “Wolfenstein” για την Titan Comics. Αυτήν την περίοδο δουλεύει πάνω στο relaunch του “Lucifer” για το “Sandman.