Skip to main content

Παρέλυσαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη βόρεια Γερμανία - «Πρόκειται για δολιοφθορά»

Παρέλυσαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη βόρεια Γερμανία το πρωί του Σαββάτου. Εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων κάνει λόγο για δολιοφθορά

Για περίπου τρεις ώρες, από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί του Σαββάτου, παρέλυσαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε ολόκληρη τη βόρεια Γερμανία. Πολλές αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας InterCity και InterCity Express ακινητοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στα βόρεια κρατίδια του Αμβούργου και της Βρέμης, της Κάτω Σαξονίας και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Επιπλέον, επηρεάζονται σημαντικά διεθνή δρομολόγια, για παράδειγμα από το Βερολίνο στο Άμστερνταμ, από το Βερολίνο στη Ζυρίχη και από το Αμβούργο στο Άαρχους της Δανίας, μέσω Κοπεγχάγης.

Αρχικά οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) απέδωσαν τις ακυρώσεις δρομολογίων σε «τεχνικά προβλήματα», στη συνέχεια έκαναν λόγο για «βλάβη στο ψηφιακό δίκτυο GSM-R (Global System for Mobile Communications- Rail)» που ρυθμίζει την απαραίτητη ηλεκτρονική επικοινωνία για την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων. Αργά το μεσημέρι εκπρόσωπος της DB ανέφερε ότι πρόκειται για «δολιοφθορά»,. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, λέγοντας ότι, τουλάχιστον σε δύο σημεία, έχουν κοπεί καλώδια. Πρόκειται για «ηθελημένη» και «στοχευμένη ενέργεια», ανέφερε ο Βίσινγκ σε συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online και της Bild οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο Βερολίνο και στο Ντόρτμουντ. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, αρμόδια για την προστασία των συνόρων, ανέλαβε τις έρευνες.

Τι μπορούν να κάνουν οι επιβάτες;

Οι επιπτώσεις της «δολιοφθοράς» είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές στα κρατίδια του Αμβούργου και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, όπου αυτές τις ημέρες αρχίζουν οι ολιγοήμερες σχολικές διακοπές του φθινοπώρου. «Θα πηγαίναμε με το τρένο στη βόρεια Ιταλία, όπου έχουμε ήδη νοικιάσει αυτοκίνητο για όλη την οικογένεια», λέει ένας κάτοικος του Αμβούργου στο ειδησεογραφικό πόρταλ T-Online. «Αν δεν φτάσουμε εγκαίρως, ουσιαστικά χάνουμε όλες τις διακοπές». Σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τους ταξιδιώτες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν το πρωί του Σαββάτου, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι επιτρέπουν κατ΄εξαίρεση τη χρήση του ιδίου εισιτηρίου για όλα τα επόμενα δρομολόγια, επί μία εβδομάδα. Εάν δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδέψουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους.

Πάντως οι βλάβες αποκαταστάθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου και τα δρομολόγια επανέρχοναι σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις ή ακόμη και ακυρώσεις μεμονωμένων δρομολογίων στις επόμενες ώρες. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας www.bahn.de/reiseauskunft ή της εφαρμογής DB Navigator, αλλά και τηλεφωνικώς στον αριθμό 030/2970.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Spiegel Online, T-Online)

Πηγή: Deutsche Welle