Skip to main content

Παρελθόν η ατιμωρησία, λέει ο Πεταλωτής

Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο» εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο» εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Επεσήμανε δε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και κίνησε τις διαδικασίες για τις εξεταστικές επιτροπές, «ακόμα και για κάποιες που μας έλεγαν ότι δεν θα τολμούσαμε να ανοίξουμε, επειδή ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

«Αν δεν το κάναμε, δεν θα υπήρχε σήμερα θέμα Μαντέλη», επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ από το 2008 ήταν «η πρακτική απαξίωση και πρακτική αυτονόητη καταδίκη προς τέτοιου είδους συμπεριφορές» και πρόσθεσε ότι «δεν ανακαλύψαμε σήμερα αυτά που ανακαλύπτουν κάποιοι άλλοι».

Ερωτηθείς εάν γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ κάτι το 2008 σχετικά με τον κ. Μαντέλη και διεγράφη σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν το γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε» και υπογράμμισε ότι, ωστόσο, «όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».

Για το εάν ήταν προληπτική η διαγραφή, τόνισε ότι ήταν μια πράξη με πολύ σημαντική πολιτική αξία και ότι δεν μπορούμε να την υποβαθμίζουμε με άλλου είδους υπόνοιες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ «όταν άλλα κόμματα με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους».

«Άλλα κόμματα δεν το λένε ρητά, αλλά με άλλους τρόπους», πρόσθεσε.

«Εμείς τη «συγγνώμη», όπου σφάλει ο πολιτικός κόσμος και εμείς, τη ζητάμε έμπρακτα και έχει να κάνει με την αντιπαραβολή της δικής μας συγγνώμης στη λεκτική συγγνώμη του κ. Σαμαρά, ο οποίος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν το εννοούσε και αντί να θέλει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, προσπαθεί να μας πείσει πως ό,τι εξετάζεται από τις εξεταστικές έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Και εξήγησε ότι δεν είναι θέμα «συγγνώμης», αλλά αποκατάστασης της νομιμότητας, «την οποία κάνουμε έμπρακτα».

Για το εάν θα υπάρξει τιμωρία του κ. Τ. Μαντέλη, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών ευθυνών και ενδεχομένως των ποινικών».

Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης θα φέρει νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Τόνισε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια, ώστε κανένας από εδώ και πέρα να μην διαφεύγει της απονομής της δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ξαναδεί πού υπάρχει παράλειψη, με δεδομένο ότι όντως ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη κατέθεσε στον κ. Ζαγοριανό και ότι αυτά θα έπρεπε να διερευνηθούν από τότε.

Σχετικά με το εάν θα ζητηθεί από τον πρώην υπουργό να επιστρέψει τα χρήματα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι πρόταση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ότι μπορεί να υπάρχει αστική αξίωση προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται ότι αποκτήθηκαν από τέτοιες παράνομες δοσοληψίες να δοθούν στο Δημόσιο.

Είπε ακόμη ότι αυτή την πρόταση θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να τη δει με μεγάλη ευρύτητα.

Σχετικά με το εάν διερευνώνται συμβάσεις στις οποίες είχε βάλει την υπογραφή του ο κ. Τ. Μαντέλης (ΟΣΕ,ΟΤΕ), ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι θέμα των εξεταστικών και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να βαραίνει τον πολιτικό κόσμο».

Σχετικά με την έξοδο του κ. Τ. Μαντέλη από την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση αλλάζει το άδικο πλαίσιο που υποθάλπει την ατιμωρησία και τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε κανείς να μην έρχεται από εδώ και πέρα στη Βουλή και να φεύγει ατιμώρητος, ομολογώντας ότι χρηματίστηκε, κάτι που όπως είπε, ισχύει και για σήμερα.

Αναφορικά με την περίπτωση του Μιχ. Χριστοφοράκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και ενώ ομολόγησε και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, αντί να περιοριστεί η ελευθερία του αφέθηκε να φύγει στο εξωτερικό και μάλιστα με πολλές υπόνοιες εμπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο κ. Σ. Βαλυράκης δήλωσε και είναι αυτονόητο ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έβλάψαν το δημόσιο συμφέρον.

Επεσήμανε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι το κράτος διαθέτει εκείνα τα εργαλεία, ώστε όταν υπάρχει πολιτική βούληση αποκαλύπτεται η αλήθεια και τιμωρούνται οι ένοχοι.

Ερωτηθείς εάν η Siemens εξακολουθεί να παίρνει δουλειές στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει έρευνα του ΣΔΟΕ σε εξέλιξη και ότι άρα υπάρχει μια αντιμετώπιση διαφορετική που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

«Όχι απλώς δεν χαρίζουμε πλέον τίποτα σε κανέναν, αλλά αποκαλύπτουμε και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Για το εάν θα υπάρξει δικαστική προσφυγή κατά της εταιρείας, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι απλά τα πράγματα και πως μπορεί η βούληση να είναι σαφής, θα πρέπει, όμως, η κυβέρνηση να ενεργεί με συγκεκριμένο τρόπο, πολύ μεθοδικά, προκειμένου και ευθύνες να καταλογίζονται σε ποινικό επίπεδο, αλλά και να αποκαθίσταται η δημόσια περιουσία.

«Η διερεύνηση μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα. Δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να πλανάται και σε επίπεδο πολιτικών και ποινικών ευθυνών, αν προκύψουν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», είπε ο κ. Πεταλωτής για το ένα θα υπάρξει σύσταση εξεταστικής και για το διάστημα πριν το 2004.

Τέλος, σημείωσε ότι η εξεταστική έχει όλα τα όπλα στο χέρι της για να ζητήσει τη συνδρομή του κράτους και των θεσμών, ακόμα και της δικαιοσύνης, όπου απαιτείται, προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο της.

Η εξεταστική αποφασίζει για τα άτομα που καταθέτουν

«Είναι θέμα της εξεταστικής επιτροπής να καλεί όσους πιστεύει ότι μπορούν να φέρουν φως σε κάποια υπόθεση. Από κει και πέρα το να συγκεκριμενοποιούμε και να στοχεύουμε σε πρόσωπα για λόγους εντυπωσιασμού πολλές φορές -δεν λέω ότι κάτι τέτοιο έκανε ο βουλευτής, το λέω γενικώς- μπορεί μερικές φορές να καλύπτει και τη διερεύνηση της αλήθειας».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Ο Γ. Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινή σχετική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, επεσήμανε ωστόσο ότι εάν ο κ. Τ. Μαντέλης είχε να υποδείξει άλλα πρόσωπα θα μπορούσε να το κάνει.

Πρόσθεσε δε ότι εάν από την εξεταστική προκύψουν πολιτικές ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών για άλλα πρόσωπα, βούληση του ΠΑΣΟΚ είναι να διερευνηθεί οτιδήποτε.