Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
x

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΣ

Κινήσεις του Υπουργείου Οικονομίας για την κάλυψη των ασφαλισμένων. Παραιτήσεις στον όμιλο του κ. Ψωμιάδη.

Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην ασφαλιστική αγορά με το κλείσιμο  πέντε εταιριών του κλάδου αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο μέλημα είναι να βρεθούν εταιρίες οι οποίες θα απορροφήσουν τα συμβόλαια που «βρίσκονται στον αέρα», μετά τα λουκέτα και υπολογίζονται σε περίπου 1.000.000 (αυτοκινήτου, ζωής κλπ).

Ηδη, στο πλαίσιο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, από την Τρίτη το βράδυ, άρχισε να εκφράζεται ενδιαφέρον για την απορρόφηση τους, με τις «ευλογίες» του υπουργείου Οικονομίας. Όπου χρειασθεί, όπου διαμηνύθηκε, θα υπάρχει εγγύηση του δημοσίου, για να καλυφθούν τυχόν ζημίες που έχουν σημειωθεί. Κατά συνέπεια, οι εταιρίες που θα τα πάρουν θα τα βρουν «καθαρά». Η εξέλιξη αυτή, η οποία στηρίζεται σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, αναμένεται ότι θα βοηθήσει τις εξελίξεις σημαντικά. Εκτιμάται ότι σε έναν χρόνο από σήμερα, που λήγει το χρονικό περιθώριο για συμβόλαια ζωής, αν όχι όλα, τότε τα περισσότερα, θα έχουν βρει νέα «στέγη».

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στις πέντε εταιρίες, μια σκέψη που γίνεται είναι να «υποχρεωθούν», κατά κάποιο τρόπο, οι εταιρίες που θα αναλάβουν τα συμβόλαια τους να προσλάβουν, αναλογικά, κι έναν αριθμό υπαλλήλων. Το εγχείρημα αυτό, όμως, είναι δύσκολο, αλλά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης,  ανάμεσα στα σωματεία, την Ενωση και το υπουργείο Οικονομίας.

Παραιτήσεις στην "Ασπίς"
Από το μέτωπο της Ασπίς, τα τελευταία νέα έχουν να κάνουν κυρίως με τις πρώτες παραιτήσεις του κ. Π.Ψωμιάδη και των συνεργατών του από διοικητικές θέσεις. Η αρχή έγινε από την Κύπρο. Οπως έγινε γνωστό, ο κ.Ψωμιάδης και οι κ.κ. Βασίλης Αδαμόπουλος και Αλέξανδρος Αντζουλίδης υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από το διοικητικό συμβούλιο της Aspis Liberty Life Insurance Public Company Ltd. Στην ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εκφράζονται «θερμές ευχαριστίες για τις υπηρεσίες και τη πολύτιμη συνεισφορά τους» και επισημαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο «θα συνέλθει την ερχόμενη Παρασκευή Σεπτεμβρίου 2009 για να εξετάσει το θέμα αναδιοργάνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου και της αλλαγής ονόματος της εταιρείας»

Παρέμβαση εισαγγελέα
Tην παρέμβαση Εισαγγελέα προκάλεσε, το λουκέτο  του ομίλου ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ του κ. Π. Ψωμιάδη, ενώ ο ίδιος ο επιχειρηματίας κατηγορείται πλέον για την πλάστή, όπως αποδείχθηκε, εγγυητική επιστολή των 550 εκατ. ευρώ που προσκόμισε στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αποκάλυψε τα δύο έγγραφα, το πρώτο από το τμήμα της HSBC στο Λονδίνο και το δεύτερο, η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, που ανέφεραν ότι δεν έχουν εκδοθεί ποτέ τέτοιες εγγυητικές επιστολές.

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ι. Σακελλάκο, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το εισαγγελικό πόρισμα αναμένεται ενδεχομένως και αύριο. Αν ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε η υπόθεση παραπέμπεται σε ανακριτή, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης.

Πάντως, ο Συνήγορος του Καταναλωτή θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ύστερα από καταγγελίες πελατών- ασφαλισμένων της Ασπίδος ότι ζητούσαν επί ματαίω να εξαργυρώσουν, όπως εκ του νόμου είχαν δικαίωμα, τα ασφαλιστήρια τους - κατά βάση από τον κλάδο ζωής - ,χωρίς όμως να ικανοποιείται το αίτημα τους.

Η ΟΤΟΕ
Δύο κρίσιμες διαβεβαιώσεις για την επόμενη μέρα της Ασπίς Μπανκ ζήτησε και πήρε σήμερα η ΟΤΟΕ. Οπως έκανε γνωστό, κατ΄ αρχήν εξασφάλισε τη διαβεβαίωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γιώργου Προβόπουλου ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας παρακολουθεί την πορεία της Ασπίς και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η δεύτερη διαβεβαιώση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, εξασφαλίσθηκε από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ασπίς Μπανκ κ. Χρήστο Σορώτο, με τον οποίο συναντήθηκε το προεδρείο της ΟΤΟΕ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ο κ.Σορώτος  αναφέρθηκε αναλυτικά σε ένα σύνολο μέτρων, που έχουν ληφθεί, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 128 εκατομμύρια μετοχές, επισημαίνοντας ότι αυτή αποτελεί τη βάση στήριξης της λειτουργίας του ιδρύματος. Σύμφωνα πάντα με την ΟΤΟΕ, ο κ.Σωρότος διαβεβαίωσε ότι η συνέχιση της λειτουργίας της Ασπίς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι μονόδρομος στις επιλογές της διοίκησης.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ