Skip to main content

Παρέμβαση Παπανδρέου στη συνάντηση εξαγωγέων-Χρυσοχοϊδη

Ως «παρηγοριά στον άρρωστο» ακούστηκε στα αυτιά των εξαγωγέων οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Ως «παρηγοριά στον άρρωστο» ακούστηκε στα αυτιά των εξαγωγέων η παρατήρηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, είστε το ζωντανό παράδειγμα για αυτό», τόνισε και το ακροατήριο του, από κάτω, κοιτάχτηκε.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα χρέη του δημοσίου προς τους εξαγωγείς, από τη μη επιστροφή του ΦΠΑ, υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πλευρές μπορεί και να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά το 1 δισ. Ως γνωστόν, από τις αρχές του χρόνου σχεδόν, ο ΦΠΑ έχει «παγώσει», γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Και επειδή αυτές οι τελευταίες βρίσκονται κυρίως στη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο εδώ. Δεν είναι λίγα τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας τα οποία εδώ και καιρό έχουν εκπέμψει SOS και ζητούν βοήθεια, για να ξεπερασθεί το εμπόδιο. Το χειρότερο όμως είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν το αναγνωρίζουν καν, αφού υποστηρίζουν ότι οι επιστροφές γίνονται... κανονικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εγκαθιδρυθούν καθαροί και απλοί κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας.

«Μήτρα διαφθοράς η πολυνομία και πολυπλοκότητα των θεσμών. Να ξυπνήσουμε το γίγαντα που σήμερα πίνει καφέ, αλλά μπορεί να πετύχει, αν του δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες», το μήνυμά του για τους νέους.